Японското правителство ще продаде акции на стойност $12 млрд.

През тази седмица ще започне телевизионна кампания за рекламиране на офертата

Снимка: Akio Kon/Bloomberg Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Японското правителство ще продаде акции на Japan Post Holdings на обща стойност близо 1,3 трлн. йени ($12 милиарда), което е последната фаза на приватизация на пощенския и финансов гигант, пише Bloomberg.

Министерството на финансите ще продаде около 990 млн. акции – това става ясно от днешно изявление на министерството. Сумата възлиза на 1,3 трлн. йени въз основа на цената на последното затваряне. Публичното предлагане ще бъде оценено на 25 септември, почти две години след като холдинговото дружество бива включено в списъка с банковите и застрахователните си звена.

Повечето от акциите ще бъдат продадени на физически лица, тъй като правителството залага, че те ще намалят слабото представяне на акциите и тревогата на пазара заради Северна Корея.

Брокери като Daiwa Securities Group, Goldman Sachs Group и Nomura Holdings ще стартират телевизионна кампания, за да рекламират офертата през тази седмица, това съобщиха лица, запознати с въпроса.

Акциите на Japan Post затвориха с понижение от 1,7% спрямо нивата от преди обявяването на продажбата. Те се плъзнаха надолу с 5,6%, откакто започнаха да се търгуват през ноември 2015, докато индекса Topix отбеляза ръст от 5,6%.

Последни новини
Още от Новини