НАП: Оборотите по Черноморието със 100 млн. лв. скок

149% ръст на търговските обороти в Обзор

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

С над 100 млн. лв. са се увеличи оборотите на търговските обекти по цялото Черноморие през юли 2017 в сравнение със същия месец на 2016. Това показват данните от дистанционната връзка на НАП с касовите апарати.

Сред местата с най-голям ръст на регистрираните в НАП приходи е Обзор – 149% повече спрямо юли 2016. В големите курорти също има повишаване на оборотите. В Албена ръстът е 62% спрямо юли 2016, в Слънчев бряг – 10 на сто, а в Златни пясъци – 22%.

От началото на летния сезон до сега по цялото Черноморие са извършени общо 24 хил. проверки. Най-много санкции са наложени заради неиздаване на касови бележки, разлика между сумата в касата и отчетените обороти, липса на фискални устройства и други.

И тази година стотици данъчни инспектори, съвместно с органите на МВР и Агенция „Митници“, извършват лятна контролна кампания по Черноморието, припомнят от НАП.

"Основен акцент на проверките са отчитането на обороти и издаване на касови бележки. За пръв път през тази година неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно със запечатване на търговския обект, освен обичайната глоба. Обектите обикновено остават затворени в продължение на 2 седмици след запечатването. Запечатаните обекти по време на кампанията до този момент са 113", пишат данъчните в съобщение до медиите.

Под постоянно наблюдение са подложени и борси и тържища в близост до курортите, като там дежурят денонощно служители на звеното за фискален контрол в НАП. Освен че извършват контрол на движението на хранителни стоки, алкохол, цигари и напитки, фискалните агенти следят и за издаването на касови бележки и отчитането на обороти от търговците по морето.

Последни новини
Още от Новини