38% от гласоподавателите в Германия ще гласуват за блока на Меркел

Изборите за парламент на Германия са насрочени за 24 септември

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Данни от проучване на социологическия център "Емнид" в края на юли показват, че консерваторите изпреварват основния си съперник с 14%. Това предаде ТАСС, цитирана от Investor.

Коалицията на Християндемократическия съюз и баварския Християнсоциален съюз (ХДС/ ХСС), оглавявана от германския канцлер Ангела Меркел, запазва значителната си преднина пред Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

За блока на Меркел са изразили готовност да гласуват 38% от анкетираните, а за социалдемократите - 24 %, което с един процентен пункт повече, отколкото преди седмица.

Трета по популярност политическа сила е партия "Левите" с 10%. Партията "Съюз 90/Зелени" получава 7%, а рейтингът на либералната Свободна демократическа партия е 8 на сто. Също толкова събира и дясната популистка "Алтернатива за Германия", която ще направи първия си опит да влезе в Бундестага.

Изборите за парламент на Германия са насрочени за 24 септември. Ще се гласува за партии, всяка от които излъчва кандидат за глава на правителството. Ако никоя политическа сила не получи мнозинство, започва процес на коалиране.

В момента управлява коалицията на ХДС/ХСС с ГСДП, наричана "голяма" според местните политически традиции. Преди четири години консерваторите, събрали най-много гласове, издигнаха за канцлер Меркел, а социалдемократите изпратиха в кабинета вицеканцлера Зигмар Габриел.

Последни новини
Още от Новини