72 години от ядрената атака в Хирошима

500 хил. души умират за 5 години

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Япония отбелязва днес 72 година от атомната бомбардировка над Хирошима, отнела за часове живота на 75 000 души.

Жертвите бяха почетени с минута мълчание на церемония, на която присъстваха представители на 80 държави.

"Днес една бомба може да бъде хиляди пъти по-мощна от тези, които са пуснати преди 72 години. Използването на ядрено оръжие може да превърне целия свят в ад, както за този, който го е използвал, така и за врага", коментира кметът на град Хирошима Кадзуми Мацуи.

На 6 август 1945 г. САЩ пускат атомната бомба над Хирошима. Тя е хвърлена от бомбардировач Б-29 и тежи около 4 тона. В епицентъра на експлозията температурата стига няколко милиона градуса по Целзий. Огнената стихия се разпространява от вятър с ураганна сила.

Близо 63% от сградите на Хирошима са напълно унищожени, а останалите са частично разрушени или повредени от взрива. Последствията за Япония са огромни. Освен многото жертви, десетилетия наред страната се бори с облъчването от урановата бомба.

В района смъртността достига 90%. Най-малко 75 000 души са загинали в първите часове след бомбата. До декември броят им нараства до 140 000 души. За 5 години до 500 хил. достига броят на загиналите вследствие на увреждания от ядрения удар (до 1950 година)

Последни новини
Още от Новини