Тилърсън обвини Русия и Китай за напрежението около Северна Корея

Всички държави да се обединят около нови санкции срещу Пхенян, призова американският държавен секретар

Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Русия и Китай предоставят на Северна Корея икономически възможности за разработване на ядрено оръжие и ракети, затова конкретно те носят особена отговорност за растящото напрежение около Пхенян. Това се казва в заявление на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, разпространено от представяния от него департамент и цитирано от ТАСС.

„Китай и Русия са главната движеща сила на ракетната и ядрена програма на Северна Корея от икономическа гледна точка, затова те носят особена отговорност за растящата заплаха за регионалната и глобална стабилност“, са точните думи на Тилърсън.

Държавният секретар също така призова всички държави да заемат решителна позиция против режима в Пхенян, като подкрепят засилването на санкциите срещу него от страна на ООН, като така КНДР да се принуди да спре ядрената си програма.

„Съединените щати се стремят към мирна денуклеаризация на Корейския полуостров и прекратяване на враждебните действия от страна на Северна Корея“, добавя Тилърсън.

До допълнително нагнетяване на и без това изключително напрегната обстановка около КНДР се стигна след скорошният успешен пуск на балистична ракета от страна на Пхенян. За него първо съобщи самата Северна Корея, но след това успехът на изпитанието потвърдиха и от Южна Корея, Япония, САЩ и Русия.


 

Последни новини
Още от Новини