България увеличава контингента си в Афганистан

С близо 1/3 се увеличават българските военни в мисията на НАТО

Снимка: Община Стара Загора Снимка: Община Стара Загора

Българският контингент в Афганистан ще бъде увеличен с близо 1/3 или с 50 души от 110 на 160 военнослужещи. Това се разбира от съобщение от пресцентъра на Министерски съвет, последвало днешното заседание на кабинета.

„Усложнената военно-политическа обстановка в Афганистан наложи военните органи на НАТО да преразгледат състава на силите, участващи в мисията, и да отправят призив към държавите-участнички за увеличаване на приноса им. Към момента в района на мисията, където българските военнослужещи изпълняват задълженията си, се извършва реконструкция и разширяване на съоръженията, в резултат на което постовете за охрана ще бъдат значително увеличени“, пишат от МС.

За целта кабинетът е променил действащото към момента Решение на Министерския съвет (РМС) № 707 от 17 октомври 2014, разрешаващо участието на до 110 военнослужещи,

С днешните промени във въпросното решение № 707 също така контингентът ни в средноазиатската държава бива изтеглен от Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан и включен в в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа”.

„Приносът на България към мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа” е израз на външната политика на страната ни и форма на изпълнение на съюзните ни ангажименти към Алианса“, аргументира решението си кабинетът.  

Последни новини
Още от Новини