Планът Юнкер доведе до 225 млрд. евро инвестиции в ЕС

Целта е до края на 2019 да се впрегнат 315 млрд. евро за развитие на икономиката на Европа

Жан-Клод Ю̀нкер. Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg Жан-Клод Ю̀нкер. Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg

Операциите, одобрени до сега от основния механизъм по Плана „Юнкер“ - Европейския фонд за стратегически инвестиции (EFSI), са на стойност 43 млрд. евро. От Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) са одобрени 276 проекта с финансиране от EFSI за 33,7 млрд. евро, пише Investor.bg.

Две години след като беше обявен, Планът „Юнкер“ вероятно ще активира инвестиции от 225 млрд. евро в 28-те страни от Европейския съюз (ЕС). Първоначалните планове бяха до 2019 г. фондът да впрегне 315 млрд. евро за развитие на икономиката на общността, припомнят от Европейската комисия (ЕК).

От своя страна Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) е одобрил кредитни линии за 10 млрд. евро, които също са с финансиране по Плана. Очакванията са, че близо 445 хил. малки и средни предприятия ще се възползват от облекчените условия за финансиране от този фонд.

Отделно пари от EFSI са получили проекти за широколентов интернет в Гърция (150 млн. евро), както и строителството на 2 хил. социални домове в Барселона (125 млн. евро)  и други, посочват още от ЕК.

Т.нар. План „Юнкер“ беше представен от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер само няколко седмици след встъпването му в длъжност през есента на 2014 г. Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е стратегически партньор на европейските институции за реализирането на проектите по Плана.

Планът за инвестиции за Европа, каквото е всъщност официалното наименование на схемата, се състои от три стълба. Основата е EFSI, който предоставя гаранция от ЕС за мобилизиране на частни инвестиции. На второ място е Европейският консултантски център по инвестиционни въпроси и Европейския портал за инвестиционни проекти, които помагат на инвестиционните проекти да достигнат реалната икономика чрез оказване на техническа помощ и популяризиране на възможностите за инвестиране.

Третият стълб е премахването на регулаторните пречки пред инвестициите както на национално равнище, така и на равнище ЕС.

Целта е в рамките на мандата на Жан-Клод Юнкер да бъдат впрегнати 315 млрд. евро за развитие на европейската икономика. 

Последни новини
Още от Новини