Нов шамар за популистките партии в Европа

Италианската "Пет звезди" претърпя тежък провал

Снимка: ilgiornale.it Снимка: ilgiornale.it

Популисткото движение „Пет звезди“ в Италия претърпя тежък провал на местните избори, които се състояха вчера. Партията на комедианта Джузепе (Бепе) Грило пропусна шанса си да надделее в почти всички градове, в които вчера се проведе местен вот, предава Ройтерс, като се позовава на прогнозните резултати.

Ако те се потвърдят от официалното преброяване, това вероятно ще подкопае и надеждите на партията да спечели националните избори, които би трябвало да се проведат през май 2018 г. Движението губи инерция точно както и други популистки партии из цяла Европа, отбелязва информационната агенция.

Прогнозните резултати показват, че кандидатите за кметове на „Пет звезди“ се класират на четвърто или пето място в Парма, Верона, Палермо, Акуила, Катандзаро, Лече и Генуа, който е родният град на Бепе Грило.

Единствената му надежда остава вторият тур в южния италиански град Таранто, който ще се състои на 25 юни, показват ранните резултати от вота.

Движението „Пет звезди“ се надяваше да запази изборния си успех от миналата година, когато на частичния местен вот спечели кметското място в Рим. Управлението на столицата обаче се оказа доста противоречиво и на практика разруши имиджа на партията. Допълнителен натиск върху представянето ѝ оказват и някои вътрешни противоречия.

 

Повече по темата вижте тук!

 

Последни новини
Още от Новини