Газпром и Министерство на енергетиката в сътрудничество за развитие на газовата сфера

Алексей Милер и Теменужка Петкова подписаха пътна карта за проучване развитието на газопреносната инфраструктура у нас

Снимка: Министерство на енергетиката Снимка: Министерство на енергетиката

Председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер и българският енергиен министър Теменужка Петкова подписаха пътна карта, съгласно която страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България при отчитане на правилата на ЕС, гласи прессъобщение на Министерство на енергетиката. 

Това стана днес след работна среща на Милер с Петкова в рамките на Петербургския международен икономически форум — 2017. 

По време на срещата страните са обсъдили перспективите за развитие на сътрудничеството в газовата сфера, като е отбелязан ежегоден ръст на експортните количества руски газ за България, считано от 2013. 

Положителната динамика се запазва и през 2017. От 1 януари до 31 май обемът на доставките е нараснал с 14,5% в сравнение с първите пет месеца на 2016.

Отбелязано е и ползотворното сътрудничество между „Булгартрансгаз“ и „Газпром“ по отношение на транзита на природен газ през България за трети страни.

По време на срещата особено внимание е отделено на въпросите по организацията на доставките на природен газ за България в дългосрочна  перспектива.

Алексей Милер е информирал Петкова за изпълнението на проекта "Турски поток" и е изразил увереност, че създаването на нови мощности за пренос на газ през акваторията на Черно море ще допринесе в значителна степен за повишаване сигурността на доставките на природен газ за потребителите от Южна и Югоизточна Европа, в това число и за България.

Петкова, от своя страна, е информирала за развитието и инвестициите в газопреносната система на България, както и за концепцията за газоразпределителен център.

Последни новини
Още от Новини