Полицейски синдикат поиска минимум 15% скок на заплатите, плаши с протести

Поводът за острата позиция - никой не е опровергал изказването на министър Горанов, че бюджетът на МВР ще бъде намален с 300 млн. лв.

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Незабавно увеличение на заплатите с поне 15%, считано от 1 юли 2017. Това изискване е поставено в позиция, изпратена до медиите от страна на най-големия полицейски синдикат у нас – Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

Какъв е повод за писмото? Въпреки че е участниците в Консултативния съвет за национална сигурност са се обединили около необходимостта до края на 2024 средствата за отбрана да достигнат до 2% от БВП, около нуждата от нови кадри в МВР и необходимостта от повишаване на заплатите на сегашните такива, никой не е опровергал изказването на „един конкретен министър“ (визира се Владислав Горанов – бел.ред.), че бюджетът на вътрешното ведомство ще бъде орязан с 300 млн. лева, казват от СФСМВР.

„Позицията на СФСМВР е, че бюджетът на министерството за 2018 г. не само не трябва да бъде намаляван, а да бъде увеличен сериозно. Крайно необходимо е да бъде актуализиран и бюджета на МВР за 2017. Като това са само част от спешните мерки, които трябва да се предприемат, за да се гарантира сигурността на българските граждани“, се казва в писмото.

„Подобни намерения (като това на Горанов – бел.ред.) и изказвания могат да „взривят“ системата за сигурност. Те са не само рискови, но и не показват държавническо поведение по отношение на обществения ред и сигурност и доказват, че целта на подобни мерки не е да се гарантира базовата потребност на гражданите и те да бъдат защитени в страна – членка, на която предстои председателство на Съвета на ЕС, а да се закърпят бюджетни дупки“, смятат от полицейския синдикат.

От синдикалната организация също така поставят ултиматум на правителството – или увеличение на заплатите с „минимум 15%, считано от 1 юли 2017 г. и прекратяване на всички експерименти ( в т.ч. и говорене за подобни) в МВР“, или протести.

„Ако това не се случи, съвсем скоро ще се срещнем с народните представители пред тяхното работно място. Бяхме принудени да проведем подобна среща през ноември 2015 и тя отново беше провокирана от мерките и вижданията за реформа на министър Горанов.“, гласи точният цитат от заявлението. Под епитета „среща“, случила се през ноември 2015, от СФСМВР визират проведените тогава масови полицейски протести, блокирали дни наред центъра на София.  

Последни новини
Още от Новини