Туристите най-после се връщат към Турция

Отмина ли шока от скандала с Русия

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Броят на чуждестранните посетители на Турция нарасна за първи път, след като скандалът с Русия задълбочи кризата в националната туристическа индустрия, предава Bloomberg. 

Туристическият поток е нараснал с 18% спрямо предходната година до малко над 2 млн. през април. С това приключи период на загуби, който започна през 2015 и се влоши, когато Турция свали руски самолет до границата със Сирия. Русия, вторият най-голям извор на туристи, отговори на удара, като забрани на своите граждани да посещават Турция. 

Възстановяването на туризма е от решаващо значение за Турция, която разчита на приходите от чуждестранна валута, за да покрие част от дефицита по текущата си сметка, който се очаква да достигне 4,7% от БВП през тази година. 

Почти една година след като Турция се извини на Русия за инцидента със самолета, тези данни са първите признаци за възможен обрат, според Муаммер Кьомюрджуоглу, икономист от IS Investment, Истанбул. 

Приходите от туризъм могат да надминат очакванията тази година, ако тенденцията продължи, заяви Кьомюрджуоглу днес, 30.05.2017, добавяйки, че е предвидил 10-процентно увеличение. 

"Това ще има положително въздействие върху растежа на текущата сметка", каза още той. Брутният доход от пътувания е около $18,7 млрд. за изминалата година, според данни на централната банка.

 

Последни новини
Още от Новини