Макрон приема Путин на 29 май

Темите на разговорите – борбата срещу тероризма, кризите в Сирия и Украйна и развитието на отношенията по оста Париж-Москва

Еманюел Макрон по време на съвместната си пресконференция с Ангела Меркел. (15.05.2017) Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Еманюел Макрон по време на съвместната си пресконференция с Ангела Меркел. (15.05.2017) Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Новоизбраният френски държавен глава Еманюел Макрон ще приеме в двореца Версай президента на Руската федерация Владимир Путин. Срещата е планирана за 29 май, се разбира от съобщение от Елисейския дворец, цитирано от France Presse.

Срещата ще съвпадне с посещението на Путин във Франция, което ще е по повод откриването на изложба, посветена на визитата на руския цар Петър Велики в западноевропейската страна през 1717.

Очаква се основните въпроси, които ще бъдат повдигнати по време на двустранните разговори, да бъдат ситуацията в Украйна, кризата в Сирия, както и „усилията в борбата срещу тероризма“.

Новината за визитата бе потвърдена и от Кремъл. „В хода на преговорите на високо ниво се планира да бъде обсъдено състоянието и перспективите за развитие на руско-френските отношения в политическата, търговско-икономическата и културно-хуманитарната сфери“, цитира ТАСС съобщение на руската президентска институция.

„Също така ще се състои обмен на мнения по актуални международни и регионални въпроси, преди всичко координацията на усилията в борбата с тероризма и урегулирането на кризите в Сирия и Украйна“, се казва още в изявлението на Кремъл.

Миналият четвъртък (18 май) се състоя първият официален разговор между Путин и Макрон. Тогава руският президент в телефонен разговор честити победата на новоизбрания глава на Елисейския дворец. Те са обсъдили и актуални въпроси от геополитическия дневен ред.

Последни новини
Още от Новини