Какво мисли партията на Меркел за Макрон

Михаел Фукс, зам.-председател на CDU

Президентът на Франция Еманюел Макрон, в ляво и канцлерът на Германия Ангела Меркел в дясно по време на пресконференция в Берлин. 15 май 2017. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Президентът на Франция Еманюел Макрон, в ляво и канцлерът на Германия Ангела Меркел в дясно по време на пресконференция в Берлин. 15 май 2017. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

За първото посещение в чужбина президентът на Франция Еманюел Макрон избра Германия за среща с канцлера Ангела Меркел. Двамата решиха да работят за засилване на ЕС и икономиката на региона.

„Договорихме се, че искаме да разработим пътна карта за средносрочната перспектива на ЕС, проекти, които не могат да бъдат развити за една нощ”, каза Меркел пред репортери в понеделник, 15 май 2017 по време на съвместната пресконференция с Макрон в Берлин.

„Можем да дадем на цялата ситуация нова динамика. Съзнавам отговорността за вземането на правилните решения в този критичен момент”.

Меркел прие Макрон в офиса си в първия му пълен ден на президент на Франция.

Двамата лидери, които казаха, че са готови да обсъдят промяна в европейските договори, планират съвместно заседание на правителствата през юли в рамките на усилията за тласък на германско-френските отношения в сърцето на еврозоната. Макрон каза пред пресата, че има намерение да бъде „прям и конструктивен” с Германия, съобщи Bloomberg.

„Новата Ялта и съживяването на Европа”, написа по този повод NYT.

"Срещата беше много добра и съюзът между Франция и Германия ще стане още по-силен", каза Михаел Фукс, зам.-председател на CDU в интервю по телефона за Bloomberg.

"Сигурен съм, че имаме партньор в лицето на Макрон".

Чуйте цялото интервю във видеото.

И двамата лидери са изправени пред предстоящи избори: Макрон разчита да постигне парламентарна подкрепа за програмата си на изборите през юни, а вотът през септември ще реши дали Меркел ще спечели четвърти мандат като канцлер. И демонстрацията на единство помага и на двамата, пише Леонид Бершидски, наблюдател на Bloomberg.

Основата на бъдещите промени обаче е по-интересна, отколкото политическите съобщения около нея. Макрон се обяви в полза на общ бюджет за еврозоната и финансов министър, който да го управлява. Това е потенциално мощен инструмент и има широк консенсус сред големите икономики на Европа, че това е пътят напред.

Проблемът на Германия е, че не иска да отпуска фискално по-недисциплинираните страни (и списъкът им е дълъг). Например Испания предлага издаване на общи еврооблигации за бюджета, но това означава, че отговорността на Германия към дълга ще бъде използвана най-вече от други страни, на лихва, по-висока, отколкото Германия сама може да управлява. Германското правителство даде да се разбере, че не харесва идеята. В Берлин Макрон отрече да я е подкрепял някога.

 

Последни новини
Още от Новини