Риск пред компаниите в САЩ – 63% от работещите могат да изберат конкуренцията

Близо 1/5 от служителите в САЩ активно търсят нова работа

Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg

Все по-затягащият се пазар на труда отправи послание към работодателите в САЩ: полагайте по-големи усилия, за да задържите на служителите си, или те ще изчезнат, пише агенция Bloomberg, цитирана от Investor.bg.

Почти двама от всеки трима работници в средно големи американски компании не отхвърлят възможността за напускане и намиране на друга работа, показва проучване от 2016 на Изследователския институт ADP. Според данните 46% от служителите биха си помислили за друга работа при сегашната си заплата или по-малка, ако тя предлага по-добра кариера.

Работодателите, които все по-трудно намират нужните за бизнеса им служители, трябва да се опитат да запазят работниците си, както и най-ниското ниво на безработица от 2007 насам.

Темата е особено актуална след три новини от тази седмица – молбите при безработица останаха на 40-годишно дъно, създаването на нови работни места достигна 8-месечен връх през март, а през април делът на малките фирми е най-високият от 2000 досега.

Седемнадесет процента от работниците са активно ангажирани с търсенето на нова работа, а други 46 процента ще обмислят преместване, ако се появи примамливо предложение. Според данните от изследването 63% от общо анкетираните 2156 служители и 800 средни предприятия с 50 до 999 работници, са отворени към търсене на по-добри възможности.

Изследването показва също така, че работодателите разбират само частично колко голяма част от работната им сила може да отиде в ръцете на конкуренцията. Фирмите в САЩ надценяват дела на активно търсещите и подценяват този на пасивно търсещите нова работа.

Заплатите са важни, но те не винаги са най-големият приоритет за тези, които търсят повече от своето работно място. За някои по-доброто равновесие между професионалния и личния живот, и възможностите за незабавен напредък, са сред стимулите за намиране на друг работодател, дори ако новата заплата не е по-голяма от старата.

В същото време близостта на САЩ до пълна заетост е една от причините, поради които се очаква политиците от Федералния резерв да повишат лихвените проценти през юни. Все още обаче растежът на заплатите остава сравнително скромен. Почасовите приходи, коригирани с инфлацията, се повишиха с 0,4% през 12-те месеца до април, съобщи правителството в петък.

Очевидно е, че тесният пазар на труда в Съединените щати открива пропаст между това, което искат служителите и онова, което предлагат работодателите. 

Последни новини
Още от Новини