Обама застана зад кандидатурата на Макрон

Френските избори са много важни за бъдещето на Франция и за ценностите, които толкова много ни интересуват, заяви Обама в специално видеообръщение

Снимка: Кадър En Marche ! Снимка: Кадър En Marche !

Бившият президент на Съединените щати Барак Обама официално подкрепи кандидатурата на лидера на движението En Marche! Еманюел Макрон в предстоящия тази неделя (7 май) втори тур на президентските избори във Франция.

Подкрепата си Обама изрази в специално видеообръщение, публикувано в сайта на кампанията на Макрон.

„Не планирам да се замествам в много изборни процеси сега, след като не трябва да се кандидатирам за постове. Но френските избори са много важни за бъдещето на Франция и за ценностите, които толкова много ни интересуват“, казва Обама във видеото.

Бившият американски държавен глава заяви, че подкрепя Макрон, защото той е разчитал на „надеждите на хората, а не на техните страхове“. Обама завърши изявлението си с думите „En Marche! Vive la France!” (Напред! (както се превежда името на движението на Макрон) Да живее Франция – бел.ред.).

Припомняме, че на проведения на 23 април първи тур на президентските избори френските гласоподаватели определиха на балотаж да излязат центристът и бивш социалист Еманюел Макрон и лидерът на националистическата партия Национален фронт Марин Льо Пен. Подкрепата си за Макрон дадоха около 24% от гласувалите, а за Льо Пен – около 21,5%.  

Последни новини
Още от Новини