Гърция се разбра с кредиторите

Предварително споразумение между Атина, ЕЦБ, Европейският механизъм за стабилност, ЕС и МВФ

Гръцкото знаме на кея в Кавала, Гърция. 17 юни 2016. Снимка: СГрозева/BloombergTVBulgaria Гръцкото знаме на кея в Кавала, Гърция. 17 юни 2016. Снимка: СГрозева/BloombergTVBulgaria

Като обеща да съкрати пенсиите и да даде на данъкоплатците по-малко облекчения, Гърция изпълни условията за отпускане на нови спасителни фондове от международните кредитори и евентуално отвори вратата за предоговаряне на дълга си, съобщи Атина.

Властите от двете страни постигнаха споразумението рано във вторник, 2 май 2017 по пакет реформи, с което сложиха край на 6-месечната блокада на преговорите, съобщи Bloomberg.

Екипите на ЕС, Европейският механизъм за стабилност, ЕЦБ и МВФ постигнаха предварително споразумение с гръцките власти по пакет политики в подкрепа на възстановяването на Гърция, което е основа за подписване на втората програма за подкрепа на стабилността на Европейския механизъм за стабилност. Гръцките власти потвърдиха намерението си да изпълнят пакета политики. Това предварително споразумение ще се довърши в близките седмици с по-нататъшни разговори по стабилна стратегия за осигуряване на устойчивост на гръцкия дълг, написа ESM в Туитър.

„Димът е бял”, съобщи министърът на финансите на Гърция Евклидис Цакалотос.

Гърция трябва да одобри нови мерки, включващи отваряне на енергийния й пазар за конкуренция - преди министрите на финансите на еврозоната да одобрят превеждането на средствата, вероятно на следващата редовна среща на еврогрупата на 22 май.

Гърция прие редица искания на кредиторите, включително намаляване на тавана на данъчните облекчения от 8636 евро сега на 6000 евро. Споразумението предвижда още повече магазини да имат право да работят в неделя в различни части на страната.

„Разговорите по споразумението, осигуряващо устойчивостта на дължа на Гърция започват сега”, каза Цакалотос пред репортери в Атина.

Атина трябва спешно да плати 7,5 млрд. евро дълг с матуритет през юли.

МВФ признава, че гръцкият  дълг е неустойчив при 179% дял от БВП и е склонен да участва в ново финансиране без договор за облекчение.

Лидерите на ЕС обаче изключиха опрощаването на дълга и отказват да коментират подобно решение преди подписване на сделката за реформи срещу кеш.

Ако Гърция постигне целите си, правителството ще може да приложи редица мерки за компенсиране на икономиите, включително субсидии за наем до 1000 евро годишно, до 250 млн евро детски помощи и по-ниски вноски за здравно осигуряване за хората с ниски доходи, каза представител на правителството, говорил за Bloomberg при условие да не бъде назоваван.

Споразумението не включва конкретни цифри и цели за първичния бюджетен излишък, каза за FT гръцки официален представител, пожелал да не бъде назоваван – преди да плати лихвата и главницата по дълга си, след като те ще бъдат финализирани по време на преговорите за удължаване на предструктурирането на дълга с кредиторите.

 

Последни новини
Още от Новини