2,7% спад на приходите от туризъм в Гърция

2017 започва с разочароващи данни за януари и февруари

Снимка: Freeimages Снимка: Freeimages

Първите два месеца на 2017 се оказват разочароващи за гръцката икономика по отношение на приходите и заетостта в туристическия бранш, пише Катимерини, цитиран от Investor.bg. 

Разочароващите данни на Централната банка на Гърция за януари и февруари сочат, че броят на чужденците, посетили страната е 965 хил., което е с 2,8% по-малко на годишна база. Приходите от туризъм намаляват с 2,7% до почти 310 млн. евро.

Разходите, които прави един турист в Гърция, остават почти без промяна - в рамките на малко над 317 евро.

Данните на централната банка показват и намаляване на разходите, които гърците правят при посещения в друга държава. Спадът е от почти 10% на годишна база.

От изданието посочват, че Гърция все още не може да намери начин да привлича туристи през зимния сезон. В допълнение и лошото време също е отговорно за намаляването посетителите - основното намаление е по отношение на туристите, влизащи в страна през сухопътните граници.

Предварителните данни на туристическата индустрия не подсказват за някакви сериозни промени през март. Според Конфедерацията на гръцкия туризъм (SETE) през миналия месец приходите от туризъм са с 0,8% по-слаби от миналогодишните.

Прогнозата обаче е, че през лятото Гърция ще навакса и ще запише ръст на чуждите туристи.

Последни новини
Още от Новини