Меланшон използва холограма преди изборите

Каролин Конан, Bloomberg

Кандидатът за президент на Франция Жан-Люк Меланшон на предизборен митинг в Лил, Франция. 12 април 2017. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg Кандидатът за президент на Франция Жан-Люк Меланшон на предизборен митинг в Лил, Франция. 12 април 2017. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg

Няколко дни преди първия тур на изборите във Франция кандидатът за президент Жан-Люк Меланшон използва технологиите, за да присъства на няколко митинга едновременно в 7 различни градове на страната, благодарение на холограми, съобщи Le Monde.

Лидерът на Непокорна Франция /La France insoumise/ бе заснет в Дижон и се появи на митинги, организирани едновременно в Гренобъл, Клермон-Феран, на остров Реюнион, в Монпелие, Нанси и Нант благодарение на техниката, използвана от Снуп Дог и Клод Франсоа и популяризирана от Джон Хенри Пепър през 19в.

"Призракът на Пепър" освен в театъра, киното и на концерти се използва и в политическия пиар – като премиер на Гужарат сегашният министър-председател на Индия Нарендра Моди, който изнесе 55-минутна реч, предавана едновременно в 53 локации в щата преди парламентарните избори през 2012 и след това през 2014 – на 88 места.

Чуйте коментара от Париж на Каролин Конан от Bloomberg.

 

Сондажи

Емануел Макрон, за когото са обявили, че ще гласуват 23% от избирателите на първия тур изпревари Марин Льо Пен /22,5%/, Франсоа Фийон /19,5%/ и Жан-Люк Меланшон /19%/ показват сондажите на Ipsos Sopra, направени за Cevipof и Le Monde и публикувани на 19 април 2017.

Кандидатът на движението En Marche! Емануел Макрон и председателката на Националния фронт Марин Льо Пен отстъпват съответно 2 и 2,5% от последните сондажи от началото на април.

Марин Льо Пен на митинг в Париж. 10 април 2017.

Кандидатът на десницата и центъра и лидерът на La France Insoumise Меланшон се изкачват съответно с 2 и 4 пункта за същия период.

Проучването е направено сред 11 600 души и показва спад на одобрението за фаворитите и ръст на подкрепата за Меланшон и Фийон.

Мануел Макрон на митинг в Париж. 10 април 2017.

Нерешителни

От няколко седмици една от характеристиките на кампанията за президентските избори във Франция /23 април, първи тур/ е:

Голям брой французи не са сигурни дали ще гласуват и сред тях голям брой хора не са направили още своя избор, съобщава Le Monde.

Очакванията за участие на изборите от 72% показват ръст от 6 пункта спрямо предишното проучване от началото на април.

Франсоа Фийон на митинг в Париж, 9 април 2017.

Предотвратен атентат

Прокурорът на Париж Франсоа Молен не уточни кой и колко са били обектите на подготвяния атентат преди изборите, разкрит от полицията в Марсилия.

Заподозрените, арестувани при антитерористичната операция на 18 април „се готвели за непосредствено нападение”, каза Молен, цитиран от Le Monde. Нападението е било подготвяно на територията на Франция, но властите нямат данни за деня или обекта на атентата.

Двамата задържани, 24-годишният Клеман В и 30-годишният Маиедин са френски граждани.

 

Охрана

Над 50 000 служители на полицията и жандармерията, подкрепени от военни части ще бъдат мобилизирани за охрана на реда по време на президентските избори на 23 април и 7 май, съобщава Le Monde, цитирайки министъра на вътрешните работи на Франция Матиа Фекл.

Терористичната заплаха е „постоянно на най-високо ниво, както показаха атентатите в Лондон /5 убити и около 50 ранени на 22 март 2017, Стокхолд /4 убити и 15 ранени на 7 април/ и на други места”, каза Фекл.

Последни новини
Още от Новини