САЩ не определиха Китай като валутен манипулатор

Шест търговски партньори на САЩ остават в мониторинговия списък

Банкноти с номинал от 10,000 йени; Photograph: Akio Kon/Bloomberg Банкноти с номинал от 10,000 йени; Photograph: Akio Kon/Bloomberg

САЩ отстъпи от обещанията си спрямо Китай относно отправяните критики за манипулиране на валутата, но настоява втората по големина световна икономика да остави юана да расте в унисон с пазарните сили, както и да засили търговските си отношения, пише Bloomberg.

Основните търговски партньори на САЩ не прибягват до манипулиране на валутите си в опит да извлекат несправедливо търговско предимство. Това се посочва в доклад, публикуван от Министерство на финансите на САЩ в петък, 14 април. Според него - Китай, Южна Корея, Япония, Тайван, Германия и Швейцария, остават в списъка за наблюдение или прилагане на допълнителен контрол по отношение на чуждестранните валути и икономическите политики.

„Към настоящия момент Китай има огромен и постоянен търговски излишък със САЩ, което подчертава нуждата от понататъшно отваряне на китайската икономика към американските стоки и услуги“, както и за по-бързи реформи за стимулиране на потребителските разходи, става ясно от доклада.

Тръмп заяви в сряда, че ще отстъпи от обещанието си по време на президентската кампания, а именно - да постави етикет на Китай като валутен манипулатор, – ход, който би създал напрежение и търкания между двете най-големи световни икономики.

Ако Китай позволи на американските износители по-голям достъп до пазара и понататъшно ребалансиране на икономика, САЩ ще действа в посока коригиране на търговските дисбаланси, споделя своя прочит на доклада бившият ръководител на МВФ Есуар Прасад.

„Докато Китай към момента постига само един от трите критерия за валутна манипулация, описани в доклада, от информацията става ясно, че търговският излишък на Китай със САЩ е достатъчен, за да гарантира внимателен анализ на търговските и валутните практики на Китай“, коментира Прасад.

Китай трябва да покаже, че липсата от нейна страна на интервенция на валутните пазари „в опит да спре поскъпването на валутата“ през последните три години е „устойчива“ политика, придружена с позволяването на юана да се засили „веднага щом натискът за покачване бъде възобновен". 

Последни новини
Още от Новини