Украйна очаква €600 млн. от ЕС

Страната може да получи и $1 млрд. от МВФ

Снимка:  Vincent Mundy/Bloomberg Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Официален Киев очаква постъпление на макрофинансова помощ от страна на ЕС в размер на €600 млн. в периода между 3 и 7 април. Това съобщи прессекретарят на президента на страната Петро Порошенко Святослав Цеголко, предава РИА Новости.

„Между 3 и 7 април очакваме макрофинансова помощ от страна на ЕС в размер на €600 млн. след срещата (на президента Порошенко с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер - бел. ред.)“, пише Цеголко в официалния си профил в социалната мрежа Twitter.

Впоследствие новината беше потвърдена и от пресслужбата на президентската институция, в чието съобщение се казва, че следващият транш от международна помощ за Украйна ще способства за стабилизацията на държавния бюджет и укрепването на златните и валутните резерви на страната.

„Също така в понеделник е насрочено заседание на Международния валутен фонд, където също ще бъде прието решение да ни бъде предоставен транш от $1 млрд.“, цитират от там думите на Порошенко, казани от него в Малта, където той е по покана на президента на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол.

До вчера (30.03) Порошенко беше на работна визита в Малта, където се проведе среща на ЕНП. На 16 март Еврокомисията одобри настоящия втори транш от финансовата помощ за Украйна. От своя страна МВФ ще разгледа на 3 април въпроса за отпускането на средствата в размер на $1 млрд.

Последни новини
Още от Новини