Литекс моторс влиза в процедура по несъстоятелност

Каква е връзката с кредитите на компанията към фалиралата КТБ

Снимка: Facebook Снимка: Facebook

"Литекс моторс" е поискала откриване на производство по несъстоятелност от Софийски градски съд на 23 февруари 2017. Това става ясно от Търговския регистър. 

На 1 март същото е поискала и застрахователната компания "Булстрад Виена Иншурънс Груп", сочи деловодната система на Софийския градски съд. "Булстрад" е един от кредиторите на "Литекс моторс".

"Литекс моторс" беше основана през 2008 с цел да произвежда изцяло автомобили по лиценз на китайската компания "Great Wall". Две години по-късно започна производството на колите в завода в Баховица, който през миналата година спря работа. Тогава бе обявено, че спирането е временно и се дължи на това, че фабриката е произвела планираните количества автомобили.

Основен акционер в дружеството е бизнесменът Гриша Ганчев. Компанията имаше кредит и от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Оказа се, че точно КТБ е причина за сега стартиралата процедура, обясни в официално съобщение шефът на компанията Илия Терзиев. 

Според съобщението на 17 февруари тази година, от Корпоративна Търговска Банка (в несъстоятелност) е била подадена втора по ред искова претенция към „Литекс Моторс“ АД на стойност 57 032 821, 60 лева.

"С цел запазване на дружеството, интересите му и интересите на други негови кредитори, и по препоръка на юридическия екип на „Литекс Моторс“, на 24 февруари се наложи подаването на молба за откриване на производство по несъстоятелност. Искът е нормална защитна реакция и срещана практика при инвеститорите клас А. Делото не е в ход и производството не е стартирало, а „Литекс Моторс“ АД е нормално функционираща компания", казва Терзиев.

Според Търговския регистър "Литекс моторс" е собственост на "Уотърсий България" (61,4%) и "Терексим" (38,6%).През 2015 г. компанията е произвела 251 автомобила, а е продала общо 821, сочи финансовият й отчет. Това е спад със 7 на сто спрямо година по-рано. Компанията отчита загуба от 5,4 млн. лв. за 2015. Година по-рано отчита печалба от 7,2 млн. лв., но тя не се дължи на основната дейност на дружеството – продажбата на автомобили, а на положителна разлика, получена при извършване на прихващания по договори за цесии в КТБ, е посочено във финансовия отчет на "Литекс моторс".

Последни новини
Още от Новини