Рекорден износ на храни и напитки от Шотландия

Най-голям дял имат износът на уиски и морски храни

Фъргъс Юинг, настоящ министър на селскостопанската икономика и свързаност и бивш министър на бизнеса, енергетиката и туризма в Шотландия. Снимка: Facebook Фъргъс Юинг, настоящ министър на селскостопанската икономика и свързаност и бивш министър на бизнеса, енергетиката и туризма в Шотландия. Снимка: Facebook

Износът на храни и напитки от Шотландия е достигнал рекордните 5,5 млрд. британски лири през 2016, предава БНР.

Половината от този износ е реализиран в страни от ЕС. Според шотландското правителство, това подчертава важността на достъпа до общия европейски пазар.

Големият ръст на продажбите на морски храни и уиски са помогнали за рекордните нива на шотланския износ през 2016.

4 милиарда от износа се дължат на шотландското уиски.

Износът за страните от ЕС съставлява малко повече от половината от общата сума и в размирното време на призиви за независимост на Шотландия и запазване на членството в ЕС, шотландското правителство изтъкна важността от запазване на връзките с общия пазар.

Министърът, отговарящ за селското стопанство, Фъргъс Юинг , заяви, че данните показват от какво голямо значение за индустрията са европейските пазари.

"Не би трябвало да се изправяме пред избор между това да останем част от Обединеното кралство и да запазим позициите си на общия европейски пазар. Преследването на твърд Брекзит е голяма заплаха за нашия успех и статистиката показва защо трябва да запазим мястото на Шотландия в Европа", зааявява Фъргъс Юинг, настоящ министър на селскостопанската икономика и свързаност и бивш министър на бизнеса, енергетиката и туризма в Шотландия.

Последни новини
Още от Новини