Банките са платили $321 млрд. глоби от началото на финансовата криза

Няма перспективи тенденцията на засилване на регулациите скоро да спре

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

$321 млрд. глоби са платили банките в световен мащаб от началото на глобалната рецесия през 2008 до сега. Това става ясно от изследване на Boston Consulting Group (BCG), цитирано от Bloomberg. Нарушенията, за които са санкционирани банковите институции, варират от пране на пари до пазарни манипулации и финансиране на терористични организации.

Сумата ще продължава да расте през следващите години поради тенденцията европейските и азиатските регулатори да догонват по активност американските такива, коментира Bloomberg. Именно на американските контролни органи се падат болшинството от средствата, събрани от санкции. Само през изминалата 2016 банките са платили глоби в размер на $42 млрд., което е увеличение с 68% в сравнение с предходната 2015.

„Докато регулациите се засилват, наказанията и глобите, в комбинация с съпътстващите ги юридически разходи, ще останат цената, която трябва да бъде плащана, за да се прави бизнес“, се коментира в документа на BCG, според който „справянето с тези разходи ще представлява огромен риск за банките“.

Източник: Bloomberg

Според консултантската компания няма перспективи ерата на непрекъснато покачващи се регулаторни изисквания да приключи скоро, въпреки обещанията на новия американски президент Доналд Тръмп да отмени приетия през 2010 акт Дод-Франк. Именно той промени коренно правилата в банковия сектор след колапса на Lehman Brothers в началото на глобалната рецесия. Броят на промените в правилата, които банките трябва да следят ежедневно, се е утроил от 2011 насам, като средно на ден се падат по 200 ревизии.

Почти десетилетие след началото на Световната финансова криза банковият сектор все още не е напълно възстановен от загубите, коментират авторите на документа.

При все че финансовите организации са отбелязали печалба в размер на €159 млрд. през 2015, кумулираните резултати за периода 2009-2015 сочат, че банките в световен мащаб са все още с €9 млрд. „на червено“.

Последни новини
Още от Новини