Турската икономика страда заради отлива на туристи

Спадът в сектора изяжда около 1% от БВП на страната

Фериботи в пристанище в европейската част на Истанбул. Снимка: Danielle Villasana/Bloomberg Фериботи в пристанище в европейската част на Истанбул. Снимка: Danielle Villasana/Bloomberg

Процъфтяващият преди време туристически сектор в Турция бе сериозно ударен от вълната от терористични атаки и вътрешнополитическата нестабилност, гласи проучване на МВФ, публикувано на официалната интернет страница на институцията.

Рязко намалелият брой на туристите засяга и косвено свързани с туризма сектори, като така още повече задълбочава негативния икономически ефект, изразяващ се в редуциране с около 1% на БВП на страната за 2016.

Само допреди 1,5-2 години Турция бе една от най-популярните туристически дестинации в света. Този позиция се укрепваше и от бурното развитие на инфраструктурата, строителството и транспортния сектор. Допълнителен стимул бяха и лесните гранични процедури за чуждестранните посетители, като само около 3% от тях се нуждаеха от визи, за да влязат в Турция, за разлика от нейните конкуренти в региона като Египет например.

Преди последните събития в страната, туризмът допринасяше с 3,7% от БВП, осигурявайки около 600 хил. работни места, или около 2,3% от общата заетост. Други около милион работещи бяха заети в свързани сектори като ресторанти, атракциони и др.

Ситуацията се обръща през последните две години. Рязкото покачване на броя на терористичните актове в Турция (само за 2015 те са 400, в сравнение със 70 през 2010) води до 30% спад в туристопотока от Европа през 2016. Именно европейските туристи са половината от посетителите на страната. Също така от туристическата карта на страната през миналата година на практика изчезнаха и гражданите на Руската федерация. За отлива станаха причина замразените отношения по оста Москва-Анкара след инцидента със сваления от турската армия руски военен самолет през есента на 2015. След затоплянето на отношенията между двете държави също не се забеляза съществено покачване на руските туристи в страната.

Общо спадът на туристите от чужбина е 10% за 2016.

Само от редуцирането на туристическия сектор, без да се отчитат щетите, причинени на съпътстващите го отрасли, БВП на южната ни съседка е намалял с 0,3-0,5%. Косвено са засегнати сектори, освен ресторантьорството и транспорта, като телекомуникациите, текстилната индустрия и продажбите на дребно. Според оценката на МВФ няма перспективи за рязко подобряване на създалата се минорна за икономиката картина поради продължаващите терористични инциденти и трайния им ефект върху имиджа на страната сред туристите.

Последни новини
Още от Новини