Потребителските цени в САЩ с най-голям ръст от 2013

Ръстът в цените на горивата от 7,8% допринася най-много в месечното повишение

Уолстрийт, Ню-Йорк САЩ. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Уолстрийт, Ню-Йорк САЩ. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Инфлацията в САЩ през януари се ускорява с най-бърз темп от февруари 2013, което се дължи основно на по-високите цени на горивата, предаде Bloomberg.

Индексът на потребителските цени се покачва с 0,6% през първия месец от годината след ръст от 0,3% през декември, сочат данни на Министерство по труда, публикувани в сряда, 15 февруари. В сравнение със същия месец на миналата година инфлацията се покачва с 2,5%, достигайки най-високо ниво от март 2012.

Графика: Bloomberg 

Индексът на потребителските цени се покачва с устойчив темп през последните месеци на фона на покачването на енергийните цени“, коментира Сам Булард, старши икономист в Wells Fargo Securities LLC преди публикуването на доклада.

Ръстът от 7,8% в цените на бензина допринася за близо половината от месечното повишение на потребителските цени през януари. Медианната прогноза на анализитори, анкетирани от Bloomberg, е за ръст от 0,3% на месечна база.

Отчетлив ръст се наблюдава и при цените на облеклата и новите автомобили. Цените на облеклата се повишават с най-бърз темп от 2009, отбелязвайки ръст от 1,4%. Цените на новите автомобили се покачват с 0,9% през януари, записвайки най-силен ръст от ноември 2009.

Базисната инфлация, която изключва волатилните цени на храните и енергията, се повишава с 0,3%, отчитайки най-голям ръст за последните пет месеца. Индикаторът се покачва с 2,3% от януари 2016. 

Последни новини
Още от Новини