КЗК даде зелена светлина на продажбата на The Mall

Сделката се очаква да бъде за приблизително 180 млн. евро

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри придобиването на столичния търговски център The Mall от дъщерно дружество на южноафриканския инвестиционен фонд NEPI. С този акт първата голяма сделка на пазара на бизнес имоти за тази година е напът да бъде осъществена, предаде Investor.bg

Фондът придобива дела на гръцката компания Assos Capital, която притежава 85% от мола. Миноритарен дял в търговския център притежават базираният в Лондон инвестиционен фонд Stage Capital, зад който стоят фондове на Deutsche Bank и Goldman Sachs.

Според източници от пазара сделката за The Mall ще е рекордна – за приблизително 180 млн. евро

Сделката е знакова за пазара на търговски площи, защото е първата от доста време насам с работещ, а не проблемен актив. След нея очакванията са да се ускорят сделките за няколко други търговски центъра, сред които и Mall of Sofia. Собственикът му – инвестиционният фонд Europa Capital, трябваше да го продаде още миналата година, след като изтече петгодишният хоризонт на инвестицията, но се отказа точно заради липсата на други подобни сделки на пазара, което затруднява оценката.

Нов играч на пазара

Това е първата сделка на NEPI – първата публично търгувана компания за имоти на борсата в Букурещ, на пазара на имоти в България.

Компанията притежава активи за над 1,8 млрд. евро и има сериозно присъствие в съседна Румъния с търговски и офис проекти в няколко града, както и в Словакия, Чехия и Хърватия.

Общият брой на сградите, които NEPI притежава, е повече от 30, концентрирани в Румъния – и в Букурещ, и в регионалните центрове.

Пореден собственик

Още преди да бъде завършен търговският център Assos Capital го купи от българските инвеститори, като гръцката верига Marinopoulos, която беше погълната от един от конкурентите й в страната заради дългове, придоби магазина на Carrefour – веригата, чиито франчайз права за България държеше.

Магазинът през миналата година беше придобит от Unicredit Bulbank на принудителна продан от частен съдебен изпълнител и също е обект на сделката с NEPI.

Също пред миналата година миноритарен дял в търговския център придоби базираният в Лондон инвестиционен фонд Stage Capital, зад който стоят фондове на Deutsche Bank и Goldman Sachs. Фондът купи дъщерното дpyжecтвo нa гpъцĸaтa Nаtіоnаl Ваnk оf Grеесе (NВG) NВGІ Рrіvаtе Еquіtу, което чрез дялови инвестиции притежаваше част от The Mall и ĸoмпaниятa зa пpoизвoдcтвo нa зaxapни издeлия „Πpecтиж 96". 

Последни новини
Още от Новини