Саудитска Арабия повишава цените на петрола за САЩ, Европа и Азия

Азия е ключов пазар за страните-производителки на петрол

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Най-големия производител и износител на петрол в света – Саудитска Арабия повиши цените на нефта си на пазарите в САЩ, Европа и Азия, съобщава Bloomberg.

Цената на лекия петрол нараства с 30 цента за азиатските клиенти, отбелязва агенцията, но не посочва до каква окончателната цена. Покачват се цените и на всички други сортове нефт, продавани в САЩ, Северозападна Европа, Средиземноморието и Азия.

Именно Азия и в частност Китай се явява ключов пазар за страните-производителки на петрол. По данни на руската информационна агенция ТАСС на китайския пазар Саудитска Арабия се конкурира с редица страни като Русия, Оман, Ангола и Ирак. Интересното е, че през миналата година първа по доставки на нефт за Китай е Руската федерация, която е продала 52,5 млрд. тона от суровината на стойност $16,87 млрд. На свой ред Саудитска Арабия заема второто място с реализирани 51 млрд. тона и оборот от $15,57.

През ноември 2016 страните от ОПЕК приеха първото по рода си от 2008 споразумение за ограничаване на добива на петрол, като сложиха таван от 32,5 млн. барела за денонощие.

През декември сделката подкрепиха и 11 независими държави-производителки на петрол, сред които и Русия.

 


 

Последни новини
Още от Новини