Българският дълг е по-безрисков от този на редица страни в еврозоната

Славчо Маринов, пазарен анализатор, В развитие, 30.01.2017

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

България успява да постигне по-ниска доходност по своя държавен дълг от "традиционните палавници на еврозоната" - Италия, Испания, Гърция и Кипър. Така коментира превишението на възвращаемостта по американските 10-годишни държавни ценни книжа към тази по еквивалентните български ДЦК  пазарният анализатор Славчо Маринов в ефира на "В развитие" с Вероника Денизова

По думите му, самият факт, че България има по-ниска доходност по своя дълг от САЩ не е изненадващ предвид колко много страни от еврозоната са в същата ситуация. Най-важният фактор определящ номиналната възвращаемост по дълга на една държава паричната политика на нейната централна банка, а в случая на ЕЦБ и Фед тя е диаметрално противоположна от край време насам, обясни той. 

Според него, въпреки липсата на реформи, самият факт, че в България е разрешена частната собственост и има известна нейна правна защита е достатъчно, за да може страната да стои на видимо място в инвеститорските радари. В последно време се убеждаваме в лицето на страни като Венецуела и Гърция, че така изтърканата стабилност много лесно може да се изгуби, а през последните 20 години България дава не спира да дава знаци за обратното, добави Маринов. 

Вижте повече!

 

Последни новини
Още от Новини