Brexit ще бъде шок за бюджета на ЕС

Пробойната в бюджета ще е около 10 млрд. евро годишно

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Brexit ще бъде "шок" за бюджета на ЕС, предупреждават експерти от Брюксел. Няма "лесен начин" да се замести приходът от вноската на Великобритания в размер на £8,5 млрд. годишно без бюджетът на ЕС да се сблъска с "постоянен недостиг на финансиране", предупреждава доклад на Jacques Delors Institute, цитиран от MailOnline.

Страните-членки ще трябва или да увеличат своите вноски в бюджета на ЕС или Евросъюзът да намали разходите си. Празнината, предизвикана от Brexit, може да противопостави силно богатите и бедните държави, които да се изправят една срещу друга в бюджета война.

Експертите вещаят "неприятности" по време на преговорите за европейския бюджет. Нетни вносители, като Германия, Холандия и Швеция, са се оплаквали и в миналото за това, че се налага да плащат допълнителни суми за субсидиране на държави, като Полша, Румъния и България. 

Политическият документ, озаглавен "Brexit и бюджета на ЕС: заплаха или възможност", предупреждава: "Ясно е, че Brexit ще представлява шок за бюджета на ЕС".

"Като цяло Brexit може да има значително, въпреки че няма да бъде опустошително, влияние върху бюджета на ЕС. Най-вероятно ще се задълбочи съществуващото разцепление между "нетни вносители" и "нетен получатели".

Изследването на Jacques Delors Institute​ предупреждава, че "няма лесен начин да се запълни" пропастта от Brexit, оценявана на "около €10 милиарда на година". "Това поставя редица трудни предизвикателства пред ЕС, но може и да подкрепи усилията за реформиране на съществуващата система".

"Държавите-членки на ЕС трябва да решат дали да се приспособят към финансовия недостиг, образуван от шока Brexit чрез увеличаване на националните вноски или чрез намаляване на разходите, или чрез комбинация от двете".

От института заявяват, че подготвят сценарии, които да илюстрират последствията от всяка опция за отделните страни.

Последни новини
Още от Новини