Джордж Сорос е изгубил близо $1 млрд. след избора на Тръмп

Загубите се дължат на залози за спад на борсовия пазар в САЩ

Снимка: atthew Lloyd/Bloomberg Снимка: atthew Lloyd/Bloomberg

Милиардерът и хеджфонд мениджър Джордж Сорос е изгубил близо $1 млрд. в седмиците, следващи избора на Доналд Тръмп за държавен глава на САЩ, пише Wall Street Journal.

Загубите на Сорос се дължат на негови инвестиции, направени с оглед прогнозата, че Тръмп ще изгуби от съперника си от Демократическата партия – Хилъри Клинтън. Очевидно прогнозата на милиардера не се осъществи, а американският борсов пазар нарасна с около 9% през изминалите 2 месеца след избора на новия американски президент.

Действията на Сорос в седмиците след избора на Тръмп са спомогнали да се избегнат още по-негативни резултати, като компанията му дори отбелязва 5% ръст на годишна база.

Бившият служител на милиардера обаче - световноизвестният хеджфонд инвеститор Стенли Дръкънмилър, който заедно със Сорос се счита за отговорен за срива на британската лира през 1992, очевидно е предвидил избора на Доналд Тръмп, като е заложил на пазарен ръст, съобщават източници на WSJ.

Компанията на Сорос Soros Fund Management LLC разполага с близо 250 трейдъри и оперира с капитал от $30 млрд. От години милиардерът се въплъщава в ролята на радетел и спонсор на либерални каузи по целия свят.

Името му обаче е намесено в множество конспиративни теории и скандали. Името му също така фигурираше в скандалните и-мейли на началника на кампанията на Хилъри Клинтън – Джон Подеста, станали обект на похищение от хакери. В тях името на Сорос се споменава над 60 пъти.

Сорос, който през миналата година се обяви за създаване на „глобална система за политическо вземане на решения“, категорично се обяви против Доналд Тръмп и открито подкрепи кандидатурата на Клинтън. Според източници от средите на демократите той е дарил $7 млн. на предизборния комитет на партията, като също така е дарил директно на кампанията на Клинтън. Други $5 млн. са дарени на друг комитет, чиято цел е била да мобилизира испаноговорящи и други емигранти, които да попречат на избора на Тръмп.

Последни новини
Още от Новини