ОПЕК решава през май ще продължи ли ограниченията за добив на петрол

Според Саудитска Арабия ограниченията за добив, съчетани с повишеното търсене, ще помогнат за балансирането на пазара и повишаването на цените

Саудитският петролен министър Халид ал-Фалих по време на заседанието на ОПЕК във Виена Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Саудитският петролен министър Халид ал-Фалих по време на заседанието на ОПЕК във Виена Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Страните от ОПЕК ще решат през май дали ще има допълнително съкращаване на добивите на петрол. Това ще се случи на среща на организацията в австрийската столица Виена, съобщава високопоставен представител на организацията – саудитският енергиен министър Халид ал-Фалих, цитиран от Bloomberg.

В срещата ще вземат участите и представители на други страни - крупни производители на петрол, които обаче не са членове на ОПЕК. Целта е да се разгледат исканията на редица страни, както членки, така и извън организацията, за допълнително намаляване на добива на петрол. Целта на тези мерки е да се запази тенденцията на повишаване на цената на суровината. Към момента цената на петрол сорт „Брент“ е малко над $55.

По думите на саудитския енергиен министър страната му е намалила добивите си до нива под 10 млн. барела дневно. В момента производството на петрол там е на най-ниските си нива от почти две години. Желанието на Риад е споразумението за ограничение на добива, постигнато през септември 2016, да бъде продължено за още 6 месеца. Според ал-Фалих ограниченията за добив, съчетани с повишеното търсене, ще помогнат за балансирането на пазара и повишаването на цените.

Световните макроикономически тенденции са дали положителен отговор на споразумението за ограничаване на добива между страните-производителки в и извън ОПЕК, смята от своя страна председателят на организацията Мохамед Баркиндо.

Друг основен фактор за пазарното поведение на петрола са и ограниченията на добива, които въведе друг крупен производител – Кувейт. Ограниченията там влязоха в сила от 1 януари. Страната намали добива си с 133 хил. барела дневно до нива от 2,7 млн. барела.

Създаден е и комитет от независими страни-производителки на петрол и членки на ОПЕК, чиято задача е да контролира и обезпечава спазването на споразумението. Председател на комитета е Кувейт, като в него са включени още Венецуела, Алжир и Русия. 

Последни новини
Още от Новини