Зимните курорти на България отбелязват 10% ръст по празниците

Очаква се 10% ръст на летния туризъм спрямо миналата година

freeimages.com freeimages.com

По коледните и новогодишни празници над 200 хил. чужденци са почивали в зимните ни курорти и над 400 хил. са българите, които са прекарали поне една нощувка в някой от комплексите. Това каза министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова по БНТ, цитирана от Investor.bg.

Ръстът спрямо миналата година е в рамките на 7% до 10%. И тази година е висок интересът от пазари като Сърбия, Македония, Румъния, Гърция, Великобритания и др.

Тя посочи, че всеки един месец от 2016 г. е рекорден що се отнася до посетители от чужбина. А в края на януари официално за първи път ще надхвърлим границата от 8 милиона чуждестранни туристи, които са посетили България през последната година.

Близо 140 хил. българи са избрали дестинация в чужбина по време на коледните и новогодишните празници. 

За целия зимен сезон очакваният ръст на туристите е между 5 и 7%. 

През тази година българският туризъм ще се рекламира на над 60 туристически борси, ще има и журналистически турове от над 45 държави, които са наши основни целеви пазари. 

През това лято се очаква да има ръст от 10% в сравнение с лятото на миналата година.

Що се отнася до скандала с концесията на плажовете Николина Ангелкова подчерта, че Министерство на туризма е длъжно да обезпечи стопанисването на плажовете през 2017, чиито договори са изтекли. Към момента става въпрос за 34 плажа. От думите й не стана ясно дали до последното заседание на това правителство ще бъдат подписани някои от договорите са концесия на атрактивни ивици по Черноморието.

 

Последни новини
Още от Новини