Какво може да повиши волатилността в Европа

ЕЦБ предпазва от рязко обръщане на посоката с продължащата програма за изкупуване на корпоративни облигации

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Пригответе се за постепенно покачване на кредитна волатилност в Европа, пише Bloomberg. Микс от технически и политически фактори могат да предизвикат по-големи колебания на индекса, следящ застраховките срещу фалит (CDS) на компаниите от инвестиционен клас, коментира стратег от Bloomberg.

The Markit iTraxx Europe Main Index среща намаляване на рисковата премия за по-нататъшно затягане на паричната политика, като спредовете на облигациите на периферните страни са изложени на нарастващ натиск от растящите политически рискове и предизвикателствата пред ЕЦБ относно подобряването на програмата за изкупуване на облигации.

Законовите пречки пред ЕЦБ, които се дължат на рисковете от нарушаване на критериите от Маастрихт относно паричното финансиране могат също да доведат до повишаване на волатилността в индекса iTraxx Main index. Президентът на ЕЦБ Марио Драги подчерта миналия месец „нарастващото осъзнаване на законовите и институционалните пречки“ пред увеличаването на лимита на покупките на облигации от 33%.

Едномесечната волатилност на iTraxx index е на по-ниско ниво в 5-годишния диапазон и може да продължи да се повишава, след като вътрешната волатилност се превърне в обичайно явление. 

Графика: Bloomberg

 

Последни новини
Още от Новини