56% от българите очакват пряк контрол над съдебните органи от Европа

77 на сто от българите одобряват членството на страната ни в ЕС

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

56% от българите очакват пряк евроконтрол над българските съдебни и правораздавателни органи. Това показват данните от национално представително проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено сред 1 000 пълнолетни българи в 92 населени места на страната. Проучването е проведено между 27 и 30 декември 2016.

Според данните очакванията са следствие от перманентното и високо обществено недоволство от работата на българските съдебни и правораздавателни органи през последните години. При това недоволството е слабо повлияно от това коя политическа сила доминира във властта, коментират социолозите, предаде Investor.bg

Най-много привърженици на тезата за европейски контрол над съдебната система у нас има сред мъжете, сред хората на възраст над 40 години, сред високообразованите, сред градското население на страната.

77 на сто от българите одобряват членството на страната ни в ЕС, а 13 на сто не го одобряват, като над средния дял одобрение е сред мъжете, сред хората на възраст до 60 години, сред високообразованите българи, сред заможните хора. Над средното е неодобрението за членството на страната ни в ЕС сред възрастните българи, сред нискообразованите и бедните, отчита проучването.

59 на сто от българите одобряват членството ни в НАТО, а негови противници са 22 процента. Този дял нараства с четири-пет пункта за последните три години. Над средната е подкрепата за членството на страната в НАТО сред мъжете, сред българите на възраст под 60 години, сред високообразованите, сред жителите на градовете-областни центрове.

Последни новини
Още от Новини