Производствената активност в еврозоната се ускорява с най-бърз темп от 2011

Индексът PMI се повишава до 54,9 пункта през декември

Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller\Bloomberg Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller\Bloomberg

Активността в производствения сектор в еврозоната през декември се ускорява с най-бърз темп от април 2011, съобщи Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се повишава до 54,9 пункта през декември, показват данни на частната компания IHS Markit. Данните оправдават първоначалните оценки, публикувани на 15 декември. Индексът отчита повишение спрямо нивото през ноември, когато достигна 53,7 пункта. По-високите разходи за внос в резултат на по-слабото евро, както и повишението на цените на световните ресурси са довели до най-резката инфлация на средните разходи за покупки от повече от 5,5 години насам.

Графика: IHS Markit

ЕЦБ удължи програмата си за стимули в опит да насърчи ръста на потребителските цени до целевото ниво от малко под 2%. Докато инфлацията се очаква да се ускори през следващите месеци, централните банкери се опасяват, че базовата инфлация, която изключва цените на енергията и храните, не показва убедителна възходяща тенденция досега.

„Производителите от еврозоната навлизат в 2017 със силна основа, след като приключиха 2016 с ръст на производството“, коментира Крис Уилямсън, главен икономист на IHS Markit. „Политическите лидери ще бъдат много доволни да видят, че подобряващата се перспектива пред производствения сектор е придружена от нарастващия ценови натиск“.

Индексите, които следят производствената активност, се повишават във всички 7 страни, част от изследването, като най-силен ръст е отчетен в Холандия и Австрия. Измерителят в Германия достига най-високото си ниво от три години насам, във Франция – най-добро представяне от над 5 години, а в Испания – от последните 11 месеца. Темпът на растеж в Италия се подобрява, а свиването в Гърция намалява.

Средният PMI индекс за еврозоната през 2016 достига най-високото си ниво от 2010 насам, посочват от IHS Markit.

Последни новини
Още от Новини