Apple планира да намали производството на iPhone с 10% през Q1

Прогнозите са глобалните продажби на смартфони през 2016 да бъдат на същото ниво като през 2015

iPhone 7 Plus на Apple Inc. Снимка: Michael Short/Bloomberg iPhone 7 Plus на Apple Inc. Снимка: Michael Short/Bloomberg

Американският технологичен гигант Apple ще намали производството на iPhone с около 10% през първото тримесечие на 2017, пише финансовият ежедневник Nikkei, цитиран от Investor.bg.

Източници на вестника посочват, че спадът в производството е „напълно очакван“.

Изданието припомня, че в началото на януари тази година стана ясно, че американската компания ще намали производството на моделите iPhone 6s и iPhone 6s Plus с 30% през първото тримесечие на 2016 в сравнение с първоначалния план. Тази мярка беше наложена, след като вследствие на понижените продажби в световен мащаб компанията натрупа твърде много непродадени смартфони.

Американската консултантска компания IDC прогнозира глобалните продажби на смартфони през 2016 да бъдат на същото ниво като през 2015, въпреки че Apple изпитваше затруднения в създаването на нови привлекателни функции, което понижи търсенето.

Японското търсене на линията iPhone 7 е силно, отчасти благодарение на съвместимостта на телефона с безконтактни IC чип четци, които обикновено се използват за услуги като плащания. Но тази страна представлява точно 10% от световния пазар на смартфони и не може да компенсира пониженото търсене като цяло.

Японските производители на компоненти отново ще почувстват болка от следващи съкращения. Но поръчките от китайски производители на смартфони, както и нарастващото търсене на автомобилни технологии, ще омекотят удара, пише още изданието.

Последни новини
Още от Новини