Monte dei Paschi върви по пътя на национализацията

Правителството подготвя пакет от 20 млрд. евро за подкрепа на банки

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италианската банка Monte dei Paschi di Siena SpA вероятно няма да успее да привлече необходимите ѝ 5 млрд. евро ($5,2 млрд.) увеличение на капитала, което ще проправи път към национализирането на най-голямата банка в страната, твърдят източници, запознати с въпроса, съобщи Bloomberg.

В сряда от базираната в Сиена финансова институция обявиха, че няма инвеститор, проявил интерес към продажбата на акции на банката. Две оферти за суап на облигации могат да позволяват набирането на 2 млрд. евро, тъй като по този начин инвеститорите ще конвентират облигации за 2,5 млрд. евро, посочиха от банковата институция. Интересът от тяхна страна обаче не е толкова силен, за да бъде реализирана сделката, твърдят хора, които са поискали да останат в конфиденциалност.

Изпълнителният директор на Monte Paschi Марко Морели направи всичко възможно, за да привлече инвеститори, които да се включат към плана за рекапитализация на банката, включващ продажба на акции, суап на облигации и продажбата на лоши заеми на стойност от 28 млрд. евро. Национализацията на най-голямата банка в Италия от 1930-те години насам може да бъде последвана от спасителни операции за други банки, сред които Veneto Banca и Banca Popolare di Vicenza като част от държавен пакет за подкрепа в размер на 20 млрд. евро.

Държавна интервенция и удар върху облигационерите е най-вероятният сценарий за Monte Paschi, коментира Мануела Мерони, анализатор в Intesa Sanpaolo SpA. „Решението на проблема с банката ще намали системния риск в банковия сектор“, коментира Мерони.  

Графика: Bloomberg

Акциите на банката поевтиняха с 87% от началото на годината, с което бяха изтрити 478 млн. евро от пазарната оценка на банката. 

Последни новини
Още от Новини