Има ли шанс Шотландският сценарий при Brexit

Мей вярва, че ще има договор за Brexit до септември 2018

Британският премиер Тереза Мей носи държавни документи за Член 50 на излизане от Даунинг стрийт 10, на път за изслушването пред парламентарната смесена комисия. Лондон. Великобритания. 20 декември 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Британският премиер Тереза Мей носи държавни документи за Член 50 на излизане от Даунинг стрийт 10, на път за изслушването пред парламентарната смесена комисия. Лондон. Великобритания. 20 декември 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Сделката за Brexit с ЕС може да бъде постигната до септември 2018, каза британският премиер Тереза Мей като обеща да представи плановете си за преговорите в началото на следващата година, съобщи Bloomberg.

Споразумение за условията на Великобритания за излизане от ЕС и новите й търговски договори с блока ще бъдат подписани 18 месеца след официалното начало на процеса излизане от общността, до края на март 2018, каза Мей пред парламента в Лондон на 20 декември 2016. Премиерът каза, че другите лидери на ЕС искат сделката да приключи навреме, за да бъде ратифицирана от ЕП преди изборите през 2019.

Пред председатели на различни парламентарни комисии Мей каза, че „ще изпълни графика” и че няма намерение да удължава процеса на задействане на Член 50 от Лисабонския договор.

Никола Стърджън, премиер на Шотландия и председател на Шотландската национална партия /SNP/. Роял Албърт хол, Лондон, Великобритания. 27 септември 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg.

Тереза Мей обеща „много сериозно” да разгледа плана на Шотландската национална партия за Brexit, наречен Мястото на Шотландия в Европа, който нейният председател – Никола Стърджън представи на 20 декември.

Стърджън смята, че твърд Brexit извън единния европейски пазар би струвал на Шотландия 11 млрд. паунда на година до 2030 и може да доведе до загуба на 80 000 работни места.

Стърджън каза, че ще насрочи нов референдум за независимостта на Шотландия, ако Уестминстър не подкрепи исканията й за Brexit – Шотландия да остане в единния пазар, дори и останалата част от Обединеното кралство да излезе.

Вече има доста по-малко несигурност за евентуалната дата на излизане, каза Рупърт Харисън, главен макро стратег, BlackRock Multi-Asset Strategies в интервю за Bloomberg. Според него страната се движи към хард Brexit.

"Няма да останем в единния европейски пазар по всяка вероятност. Нито негови членове главно заради двете изисквания на правителството за имиграцията и за ограничената юрисдикция на Съда на ЕС", каза Харисън.

Чуйте целия коментар във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини