Advent продава дела си в Девин АД за 120 млн. евро

Купувач е европейската семейна фирма Spadel

Снимка: Девин АД Снимка: Девин АД

Базираният в Лондон Advent International, един от най-големите и най-опитни световни частни капиталови инвеститори, обяви, че ще продаде дела си от 93,29% от акциите на българския производител и дистрибутор на бутилирана вода Девин АД на Spadel, европейска семейна фирма, специализирана в производството на натурална минерална вода, изворна вода и натурални плодови напитки.

Сделката оценява „Девин“ на 120 млн. евро и подлежи на одобрение от страна на българската Комисия за защита на конкуренцията, предава Investor.bg.

Основана през 1992 и със седалище в София, Девин бутилира и продава широка гама от продукти, включително минерална вода, изворна вода и трапезна вода. Заедно със своята национална мрежа от партньори за дистрибуция, компанията доставя своите продукти в над 35 хил. търговски обекта в цяла България. 

Групата в момента има 478 служители и предвижда приходите ѝ да минат 46 млн. евро за тази година при EBITDA в размер на 10,7 млн. евро.

Откакто придоби „Девин“ чрез публично-частна трансакция през ноември 2009 г., Advent работи с мениджърския екип на компанията за засилване на бизнеса и ускоряване на растежа. През последните седем години „Девин“ осъществи значителни оперативни подобрения и стартира различни иновативни нови продукти. С комбинирания ефект на тези инициативи продажбите са се увеличили с над 30%, а печалбата преди лихви, данъци, обезценка и амортизации (EBITDA) - повече от два пъти по време на периода, в който Advent е собственик, се казва в съобщение на фонда.

„Горди сме с това, което мениджърският екип и служителите на „Девин“ постигнаха по време на нашето управление", каза Крис Мрък, управляващ съдружник в Advent International, цитиран в прессъобщение. „С увеличаването на операциите и разширяването на гамата си от продукти, "Девин" затвърди лидерската си позиция на българския пазар на бутилирани води".

Spadel Group е производител на минерални и изворни води, както и на освежаващи плодови напитки. Компанията е лидер в Бенелюкс (Белгия, Люксембург, Холандия), но има силни позиции във Франция и Великобритания и продава вода под собствените си марки Spa, Bru, Wattwiller, Carola, Brecon Carreg.

Консултант по сделката за  Spadel е BNP Paribas Fortis corporate finance, а на Advent – UniCredit. 

През септември 2009 г. Advent придоби 75% от „Девин“ от австрийската инвестиционна и имотна компания Sovaria Group. Сделката, оценена на около 22 млн. евро, бе осъществена чрез специално дружество - Advent Water. „Девин“ се контролираше от австрийската инвестиционна група Soravia чрез поделението за частно инвестиране Moravia Equity – наследник на австрийския инвестиционен фонд Wing Equity. След приключване на сделката Advent постави началото на задължителното предложение за придобиване на останалите акции, търгувани на Българска фондова борса, като тримата най-добри мениджъри на „Девин“ задържаха 6,75% от компанията.   

Advent International бе един от най-големите дялови инвеститори в региона. Фондът бе бивш собственик на БТК и имаше редица други инвестиции в България, които включваха завода за стенни и подови плочки и гранитогрес „Хан Аспарух“ в Исперих, както и компании като Херлитц, Винолит, българските операции на RWE Solutions и др.

Последни новини
Още от Новини