Русия изпревари Китай по рейтинг на икономическо развитие

Южна Корея запазва лидерската си позиция в класацията на Merrill Lynch

Москва, Русия. Снимка: pixabay.com Москва, Русия. Снимка: pixabay.com

Русия зае второ място в класацията на развиващите се пазари, изготвена от Bank of America Merrill Lynch. Страната отстъпи от тази позиция през 2014 след срива на цената на петрола, съобщава РБК. Руската икономика за пръв път оставя зад себе си китайската, поне от 2009 насам, когато за първи път се появява класацията. Първото място в престижното подреждане заема Южна Корея.

Топ 10 развиващи се пазари

  1. Южна Корея
  2. Русия
  3. Китай
  4. Индия
  5. Индонезия
  6. Полша
  7. Мексико
  8. Бразилия
  9. Турция
  10. ЮАР

Въпреки че икономическият ръст на Руската федерация е слаб, страната притежава „едни от най-силните показатели“ поне що се отнася до текущи операции, данъчна и бюджетна политика. Освен това се забелязва съществен спад на инфлацията, се казва още в доклада.

От гледна точка на фундаменталните показатели на развиващите се пазари, Китай губи позициите си, а ЮАР и Турция вече на практика са достигнали дъното.

ЮАР запазва последното си място в списъка, заради стагфлацията, двойния дефицит и високата задлъжнялост във всеки един сектор на икономиката.

Турция заема предпоследното място заради вътрешната несигурност и уязвимостта от външно влияние.

Китай остава в Топ 5 по ръст на БВП, но губи позиции, заради показателите си на държавния и частния дълг, и недостатъчни резерви.

Южна Корея запазва лидерската си позиция, заради силните си показатели по отношение на текущите операции и добрата си бюджетна и данъчна политика.

Последни новини
Още от Новини