КЗК разреши на BA Vidro сделката за Дружба Стъкларски заводи

Сделката включва предприятия в България, Гърция, Румъния и Украйна

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши сделката за „Дружба Стъкларски заводи“ АД, като купувач на второто най-голямо българско предприятие за производство на стъкло е португалската BA Vidro, пише Investor.bg.

Купувач на предприятието е португалската компания BA Vidro. Тя придобива част от бизнеса на гръцката група Yioula, част от който досега беше и българският завод за стъкло.

Собственик на BA Vidro е регистрираната в Холандия „BA Glass” B.V., която е подала и уведомлението до антимонополния регулатор.

Планираната сделка се отнася само до придобиване дейността по производство и продажба на стъклен амбалаж, т.е. не включва домакинската стъклария, става ясно от решението на КЗК, публикувано в регистъра й. Това включва производствената база в Егалео, Гърция, която разполага с пещ за топене на стъкло и 4 линии за формоване на стъкло и произвежда годишно над 300 милиона броя бутилки и буркани, както и производствените бази на „Дружба Стъкларски заводи“ АД в Пловдив и София.

Обект на придобиването са и още няколко производствени линии в Румъния и Украйна.

Почти две трети от производството на „Дружба Стъкларски заводи“ се изнася в чужбина. През последните години предприятието инвестира в реконструкции на производствените си линии.

Пазарната капитализация та „Дружба Стъкларски заводи“ е почти 300 млн. Лева. Последната сделка с акции на компанията е от 6 декември, като цената им е 5,6 лева за лот.

Португалската BA Vidro е основана през 1912 г. През тази година тя е придобила и германският производител на стъкло HNG Global, става ясно от сайта на компанията. 

Последни новини
Още от Новини