Новак: Путин подкрепя сделка с ОПЕК

Русия ще участва с 300 000 барела дневно

Александър Новак, министър на енергетиката на Русия по време на интервю за Bloomberg на SPIEF, Санкт Петербург, 16 юни 2016. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Александър Новак, министър на енергетиката на Русия по време на интервю за Bloomberg на SPIEF, Санкт Петербург, 16 юни 2016. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Руските производители на петрол започнаха да се готвят да изпълнят ангажимента на страната да съкрати производството в рамките на „историческия” пакт между ОПЕК и 11 страни извън картела, съобщи министърът на енергетиката Александър Новак в интервю за Bloomberg.

„Първият етап на съкращението се очаква в началото на януари”, каза Новак от Виена в събота, след като сделката бе сключена.

Споразумението, което е първата глобална сделка за последните 15г. е „голямо постижение, последица от дълъг процес и много работа в последните месеци”.

Русия и други 10 страни извън ОПЕК обещаха да съкратят производството на петрол с 558 000 барела дневно като се присъединиха към Организацията на истраните-износителки, за да помогнат за ребалансирането на пазара и повишението на цените.

Русия ще участва с 300 000 барела дневно съкращение като постепенно ще намали нивата от октомври – рекорд в следсъветската епока от 11 247 млн барела дневно, за да постигне обещаната цел през април и май, каза Новак.

Чуйте интервюто от Виена на министъра на енергетиката на Русия Александър Новак за Анмари Хордън от Bloomberg, дадено на 10 декември 2016.

 

Последни новини
Още от Новини