Oxford Economics: Тръмп е най-големият риск пред световната икономика

Заплахи са несигурността около Brexit и засилващият се популизъм в Европа

Доналд Тръмп. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Доналд Тръмп. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Бъдещата политика на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп създава най-големия риск пред световната икономика, показва проучване на изследователската компания Oxford Economics, пише Bloomberg.

Над половината респонденти са заявили, че вероятността от силно забавяне се е увеличила през последните 3 месеца. Проучването на фирмата за възприемането на глобалния риск е проведено в периода 14-21 ноември.

27% заявяват, че потенциална търговска война, задвижена от Тръмп, е основният риск за глобалната икономика през следващите две години. 23% пък смятат, че по-сериозно забавяне на китайската икономика е най-големият риск.

В същото време Тръмп е смятан и за възможност за задвижване на икономическия растеж, като 38% са на мнение, че потенциалът за растеж на американската икономика може да се повиши на базата на изпълнение на фискалните стимули, които той предложи.

По време на кампанията си Тръмп често заплашваше, че ще обвини Китай във валутни манипулации. В петък той говори по телефона с тайванския президент Цай Инг-уен, подтиквайки негодувание от страна на Пекин, който смята острова за своя територия. В серия публикации в Twitter новият американски президент разкритикува китайското правителство, обвинявайки го във валутни манипулации, бариери пред чуждестранната търговия и окупирането на Южнокитайско море.

Резултатите от проучването показват промяна в глобалната икономическа перспектива, обяви Джейми Томпсън, ръководител макростратегии в Oxford Economics. “Със засилващата се политическа несигурност най-големият източник на риск пред глобалната икономика – както в положителна, така и в отрицателна посока – сега без съмнение е политическата позиция на САЩ.”

Оставяйки настрана Тръмп и Китай, най-големите опасности през следващите две години са свързани с геополитическото напрежение в Иран, Русия, Близкия Изток или Южнокитайско море, повишаването на лихвените проценти от страна на Фед и притесненията на развиващите се пазари, нарастващият популизъм в Европа, несигурността около Brexit и рязък скок на цените на петрола и суровините.

Световната икономика ще нарасне с 3,1% тази година и 3,4% през следващата според последния икономически преглед на МВФ от октомври. Фондът понижи прогнозата си за 2017 до 3,4% спрямо 3,5% през юли.

Тръмп планира сериозни инвестиции, които включват пътища, постове и летища, вариращи от над $500 млрд. до $1 трлн. за десетилетие. Наскоро той обяви, че цели да направи инфраструктурата на САЩ най-добрата в света, създавайки работни места и удвоявайки икономическия растеж.  

Последни новини
Още от Новини