Новак приема министрите на петрола на Алжир и Венецуела в понеделник

Алжир предлага съкращаване на производството на ОПЕК с 1,1 млн. барела дневно

Работници на Pemex на платформата пред Веракрус, Мексико. 30 август 2013. Photographer: Susana Gonzalez/Bloomberg Работници на Pemex на платформата пред Веракрус, Мексико. 30 август 2013. Photographer: Susana Gonzalez/Bloomberg

Министрите на петрола на Алжир и Венецуела ще търсят споразумение за съкращаване на производството на среща в Москва с руския министър на енергетиката, съобщи Bloomberg на 27 ноември.

РИА Новости потвърди срещата на Александър Новак с колегите си в понеделник, 28 ноември, позовавайки се на пресслужбата на Министерството на енергетиката.

Организацията на страните-износителки на петрол ОПЕК ще заседава на 30 ноември във Виена, за да финализира условията на първото съкращение на производството за 8г.

Трите най-големи производителки от ОПЕК – Саудитска Арабия, Ирак и Иран остават разделени по въпроса как да се разпредели планираното съкращение между членовете. Русия досега бе против предложението на ОПЕК да подкрепи намалението на производството.

ОПЕК предлага намаление на производството с 600 000 барела на ден за страните извън картела. Александър Новак много пъти е повтарял, че Русия предпочита замразяване, а не съкращаване на производството.

 

Либия няма да участва в намаление на производството, обяви националната петролна компания NOC, цитирана от АФП. Директорът на NOC Дустафа Санала оценява икономическата ситуация в Либия като „опасна” и смята, че е „невъзможно страната да участва в намалението на производството, предвидени от ОПЕК в близко бъдеще”.

В момента Либия произвежда по 600 000 барела на ден и смята да удвои обема през 2017.

 

Алжир предложи намаляване на производството с 1,1 млн. барела дневно, съобщи АФП, цитирайки иранската агенция Сана.

"Алжирското правителство предлага намаление на общото производство на ОПЕК с 1,1 млн. барела дневно", каза алжирският министър на петрола Нуредин Бутарфа след среща в Техеран в събота с иранския си колега Бижан Зангане, цитиран от Сана.

Последни новини
Още от Новини