Политическата ситуация няма да се отрази на подготовката ни за председателството на ЕС

Посланик Любомир Иванов, В развитие, 25.11.2016

Посланик Любомир Иванов, ръководител на Националния център за подготовка на председателството на България на ЕС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Посланик Любомир Иванов, ръководител на Националния център за подготовка на председателството на България на ЕС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не мисля, че има сериозна опасност за силно отражение на политическата несигурност върху подготовката за председателството на България на Европейския съюз (ЕС). Естествено в някои аспекти подготовката и обучението за ключови фигури ще бъде отложена, най-вече на високите нива, защото тя се осъществява и с участие на министрите. Това каза посланик Любомир Иванов, ръководител на Националния център за подготовка на председателството на България на ЕС в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването В развитие с водещ Делян Петришки. Иванов коментира именно темата за подготовкатана България за председателството на страната ни на Европейския съюз (ЕС).

Отлагането обаче не е фатално. Все още има достатъчно време, когато се формира правителство, веднага ще продължим подготовката във всички аспекти. Време има, защото министрите не преминават обучение, което продължава с мецеси, а всичко може да стане и за два дни, каза Иванов.

Brexit и съкратеното с половин година време за подготовка не е плюс, но ще се справим, коментира Иванов.

Краткосрочните рискове пред подготовката са свързани с темпото на оценка на нивото на подготовка. Много е важно да бъдам активни в търсенето на сътрудничество. Дори страни с опит в председателството на ЕС търсят съдействие.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини