12% от безработните в България са намерили работа през второто тримесечие

Безработните в България се включват в заетост по-бавно в сравнение с ЕС

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Близо 12% от безработните в България през първото тримесечие на годината са си намерили работа през второто тримесечие, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат за промените в заетостта и безработицата през първата половина на годината, съобщава Investor.bg

Средно за Европейския съюз (ЕС) обаче делът на безработните, които са си намерили работа в периода април-юни е почти 20%.

Най-висок е този дял в Естония – 36,9%, и Дания – 36,6%, а най-нисък – в Гърция, 8,6%, сочат още данните.

Като цяло в ЕС от всички безработни през първото тримесечие две трети (общо над 12,6 млн. души) са останали в групата на безработните. Малко под 4 млн. души са започнали работа, а останалите 3,5 млн. души (17,3%) са преминали в групата на икономически неактивните лица – хора, които нито работят, нито търсят работа.

От всички заети лица в ЕС през първото тримесечие само 1,2% (2 млн. души) са преминали в групата на безработните, а 1,6% (2,7 млн. души) – в групата на икономически неактивните лица.

От всички неактивни лица само 6,7% са навлезли на пазара на труда. От тях почти половината са започнали работа, а останалите са се влели в групата на безработните лица, т.е. лица, които имат готовност да започнат работа и търсят такава.

Евростат класира България в групата на държавите от ЕС с относително ниска безработица и по-бавни темпове на преминаване от безработица към заетост, вижда се от данните. В тази група попадат още северната ни съседка Румъния и Ирландия.

Гърция, Испания и Италия са държави с висока безработица и бавни темпове на преминаване към заетост, а Кипър, Хърватия и Португалия – с висока безработица и бързи темпове на преминаване към заетост. 

Последни новини
Още от Новини