Русия е спечелила $6 млрд. благодарение на преговорите с ОПЕК

Поддържането на по-висока цена на петрола веднага увеличава бюджетните приходи

Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News

Решението на Русия да влезе в преговори за замразяване на производството със страните износителки на петрол от ОПЕК е донесло над $6 млрд. в хазната на държавата, съобщава Bloomberg, позовавайки се на изчисленията на официални лица, запознати със ситуацията.

Възможността Русия да си сътрудничи с Организацията на страните износителки на петрол по съкращаване на добивите помогна на цените на петрола да се възстановят от $27 за барел в началото на годината до средно $44 за барел за годината като цяло. Нарастването на цените, заедно с увеличеното производство от страна на Русия, е донесло в държавния бюджет на страната между 400 и 700 млрд. рубли повече, отколкото щяха да бъдат получени при оставането на цените на старите нива. Източниците на Bloomberg обаче остават анонимни, защото изчисленията все още не са изнесени публично.

Цифрите показват стимулите, които Русия и останалите големи производителки на петрол имат, за продължаване на опитите за замразяване на производството въпреки пропадането на преговорите през април.

Въпреки че през април преговорите между Русия и ОПЕК наистина претърпяха провал, на 28 септември в Алжир беше постигнато предварително споразумение за замразяване на добивите, което трябва да бъде финализирано на срещата на ОПЕК във Виена на 30 ноември. Тезата, че големите производители поддържат очакванията за замразяване на добивите, за да не позволят на цените на петрола да се сринат и да спечелят още няколко седмици с по-високи приходи от продажбата на петрол започна да се прокрадва все по-сериозно в медийното пространство. Голяма част от анализаторите остават скептични за финализирането на сделката във Виена в края на месеца.

По-високите цени на петрола веднага означават по-високи приходи в бюджета, като в някои случаи до 90% от увеличението в цената влиза в държавната хазна на Русия, а не в компаниите производителки.

Между януари и октомври тази година в руската държавна хазна са влезли 2,7 трилиона рубли от мита при износ на петрол и данък върху добива, като сумата представлява 26% от общите бюджетни приходи.

 

Последни новини
Още от Новини