Бюджетът на НЗОК мина на първо четене в парламента

Той беше остро критикуван по всички параметри в пленарната зала

Левове. снимка: Bloomberg Левове. снимка: Bloomberg

Бюджетът на НЗОК за следващата година мина на първо четене в парламента с 98 гласа "за", 51 "против" и 5 "въздържал се". Той беше остро критикуван по всичките си параметри. Дебатът прерасна от дискусия по конкретните предложения към промяна на здравноосигурителния модел и системата на здравеопазване, предава Investor.bg

Даниела Дариткова, председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание,първа взе думата в дебатите по бюджета на НЗОК. Тя апелира към национална отговорност и здрав разум на всички партии по приемането на предлагания проект за бюджет, за да не се допусне “бюджетна вакханалия в здравната система”. По думите й предлаганата здравна сметка гарантира финансова стабилност на здравноосигурителната система и възможност всяко следващо управление да провежда реформи съобразно партията, която представлява.За нея бюджетът е по-добър от предходния и дава възможност за развитие на здравноосигурителния модел.   

Парите на здравната каса за 2017 г. възлизат на 3,452 млрд. лв. Дариткова обясни по какви пера са допълнителните над 247 млн. лева. Повече средства в сравнение с проекта за миналата година са предвидени за извънболничната помощ – с 19,9 млн. лева, с 10 млн. лв. за специалистите, с 24 млн. лв. за дентална помощ. Освен това са предвидени повече пари и за лекарства - с 47 млн. лв., и за болници – със 114,2 млн. лв.

Повечето средства ще позволят ранно диагностициране и профилактика на заболяванията, което кореспондира с целите на здравната концепция на министерството, посочи Дариткова.Ще се даде възможност за по-голям достъп до направления и до повече медико-диагностични дейности.

Дариткова възрази срещу предложението в проектобюджета 90 на сто от резерва на касата да отива за лекарства и за болнична помощ. Въвеждането на това ограничение ще затрудни дейността на касата и ще доведе до невъзможност за финансиране на първичната и специализирана извънболнична медицинска помощ, затова ГЕРБ ще предложи отпадането на този параграф до второ четене.

Като най-спорен текст Дариткова посочи въвеждането на предварително изпълнение по прекратяване на договорите с болниците при обжалване на актовете. Дариткова смята, че това може да наруши конституционното право на здравно осигурените и достъпна медицинска помощ, нарушават се допълнително и правата на болниците, защото при възможност за обжалване могат да претендират за нанесени вреди и пропуснати ползи, посочи тя. От ГЕРБ предлагат да остане старата разпоредба за прекратяване на договори след преценка на всеки конкретен случай, а не автоматично да се смята, че всички са в нарушение. Следва да укрепваме доверието в системата, а не внушението, че се вършат престъпления в системата, каза Дариткова.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт заяви, че ще подкрепи предлагания проект за бюджет, но посочи слабостите му. Трябва за пореден път да се подкрепи сметка само в стойностно изражение без приложенията в натурални показатели, което е порочна практика през годините, липсва оценка на ефективността на предходния бюджет, посочи депутатът.

Относно заложеното увеличение на разходите в бюджета на здравния фонд Байрактаров каза, че настоява за ръст на парите за извънболнична помощ като начин за намаляване на разходите в болничното лечение. Безумно е решението за предварително изпълнение, което е чиста саморазправа с определени болници, каза депутатът. Този текст е "бухалката" за рекет и за отстраняване на неудобни лица, заяви от трибуната депутатът.

Семир Абумелих от ГЕРБ посочи, че парите са повече, но никой не е доволен – лекари, пациенти, политици. Изобщо философията на системата у нас е сбъркана, заяви той. И разкритикува, че разговорът за здравеопазването е останал капсулиран в рамките на политическите сили и не се е стигнало до консенсус по важните здравни проблеми между всички партии. "Всеки говореше срещу всеки, празни приказки за нищо. Резултатът е нищо", каза депутатът.

Най-остро той разкритикува, че се залага Надзорният съвет на касата да решава сам как да харчи парите – 3,5 милиарда лева, и определи това като безхаберие. Той попита къде е икономическата логика този, който харчи парите, да си определя как да ги харчи. Това задължително трябва да се промени, категоричен бе той, защото по думите му е "врата, отворена за злоупотреби". Нужни са мерки за прозрачно разходване на средствата на платците, каза депутатът.

Той се обърна и към бъдещия министър, независимо кой ще бъде той: "Тази система не работи вече, стара е, моделът е стар, но потребителите вече искат все по-качествено здравеопазване и това е новата реалност. Затова демонополизацията на касата е решението – не е лошо нещо", заяви депутатът.

По думите му следващото Народно събрание трябва да намери надпартиен консенсус по здравните проблеми на нацията. Относно предложението за затварянето на болници без съдебно решение той каза, че е поредното доказателство, че системата не може да работи и определи мярката като бухалка.

Емил Райнов от БСП каза, че в приходната част бюджетът е подценен, което значи, че ще има повече приходи, които обаче ще бъдат разпределяни еднолично от надзора на Касата, което е доста притеснително. Относно разходите той посочи, че с тези 247 милиона лева "баламосваме хората" и се цели да се покрие дупка от 440 милиона лева.

Райнов разкритикува пръстовия идентификатор и лимитите за лечебните заведения, които по думите му се използват като „бухалка за лошите и локумче за добрите“. Той разкритикува и че се залага резервът на касата да отива само за лекарства и болнична помощ, както и правото Надзорният съвет еднолично да решава как да харчи средствата. Не може касата да прави каквото си иска с парите, категоричен е той.

Относно допускането на предварително изпълнение, докато върви обжалване по договорите, Райнов вижда начин касата да отлага плащания. За него това е идеална предпоставка за корупция – "плащаш или ти прекратявам договора", обобщи той.

В този бюджет няма нови политики, ще продължи тенденцията за ограничения достъп на пациентите до медицинска помощ, ще вадят все повече от джоба си за лечение. Продължава нежеланието за контрол, каза още Райнов. Според него този бюджет не може да гарантира работата на НЗОК и да осигури качествено и навременно здравеопазване.

По думите му проектът нагледно показва, че в сектора не се е случило нищо добро за последните две години. "Има ли нужда от каса, след като министърът е взел касата на ръчно управление", попита той. И допълни, че „гвоздеят на реформата“ са двата здравни пакета, които разделят хората на две категории. По думите му с оставката се слага край на това и повторен опит няма как да се случи.

"Москов наистина остави пръстов отпечатък в българското здравеопазване, но българският народ сега си отдъхна от експеримента Москов", каза Райнов пред народните представители. До второ четене БСП няма да прави предложения, ще прави свой бюджет, когато спечели изборите, даде заявка Райнов.

От трибуната Хасан Адемов от ДПС се обърна към министъра в оставка, като каза, че това, което остава в здравеопазването, е само отпечатък от злощастното му присъствие в МС.

"Ако не се приеме бюджетът на касата, няма драма, драмата е в популизма, който може да събори държавата", каза той и призова да се търси поле на съгласие, така че да се гарантира предоставянето на здравна грижа. Бюджетът е изготвен на тъмно, каза Адемов и допълни, че няма данни за изпълнението на бюджета за 2016 година като ориентир за предлаганото.

Касата де факто е фалирала, макар и де юре да не е възможно, заяви той. И заяви на Москов "да си посипе главата с пепел", защото вместо финансово стабилна остава финансово рухнала система.

Що се отнася до увеличените разходи в бюджета, Адемов посочи, че са нужни повече пари, но много по-важно е дали те се разходват ефективно, а здравните показатели не показват, че това се случва. Търсенето на надпартиен консенсус за здравната система е единственият път, подчерта Адемов и призова да се поучим от чуждите ефективни модели.

Министърът на здравеопазването Петър Москов каза, че от философска гледна точка бюджетът е по-добър наред с по-високата приходна част. Философията, която се предлага, е свързана с увеличаване на финансирането на доболничната помощ и разходите за изследвания и консумативи. С рамката държавата гарантира националните здравни приоритети, каза министърът в оставка.

Що се отнася до резерва на касата, който се предлага да се разходва до края на март 2017 година, Москов каза, че така се гарантира прозрачно как се актуализират средствата за болниците и го определи за достижение.

За лекарствената политика Москов обясни, че също е постигнал успехи чрез комисията по оценка на здравните технологии. Като голям успех той определи и връщането на отстъпки от индустрията към касата.

Бюджетът на касата трябва да се приеме, защото иначе ще има по-малко пари за системата за първата половина от следващата година, каза Москов. И попита как ще се гарантира в противен случай по-голяма възможност за финансиране на лечението, която е заложена в този проект.

Консенсус около един здравноосигурителен модел е утопия, не е имало и няма да има, категоричен беше Москов. "Не може да се пипа размерът на здравната вноска, не бива да се разделя по фондове. Трябва да се стимулира доброволното здравно застраховане", каза той. Според него трябва да се вземат мерки за повишаване на ефективността в работата на касата, което по думите му е започнало.

В бюджета на НЗОК за 2017 г. са заложени приходи и трансфери за 3,452 млрд. лв., като здравноосигурителните приходи са 3,413 млрд. лв. От тях 2,279 млрд. лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и 1,134 млрд. лв. са трансфери за здравно осигуряване.

Разчетените средства за здравноосигурителни вноски са със 158 млн. лв. повече в сравнение с 2016 г. За неданъчни приходи са предвидени 15 млн. лв., които са с 450 хил. лв. повече спрямо заложените през 2016 г. 

За медицински дейности отиват 1,9 млрд. лв., като за първична извънболнична медицинска помощ са предвидени 200 млн. лв., за специализирана извънболнична медицинска помощ - 211 млн. лв., за медико-диагностична дейност – 77 млн. лв., а за болнична медицинска помощ – 1,4 млрд. лв. За дентални дейности са предвидени 147 млн. лв.

За лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели са заложени 878 млн. лв.

В сферата на първичната извънболнична медицинска помощ средствата са увеличени с 11% спрямо миналата година, а по отношение на специализираната извънболнична медицинска помощ увеличението е почти 5% спрямо миналата година. За медико-диагностичната дейност се планира увеличение с над 7 млн. лв. спрямо миналата година.

Резервът на Здравната каса за 2017 г. се предвижда да бъде в размер на 341 млн. лв. Средствата са с 24,7 млн. лв. повече от тази година.

Последни новини
Още от Новини