Под 50% се срина шансът Фед да покачи лихвите през декември

Вероятността бе 82 процента вчера

Фондовата борса в Ню Йорк. Снимка:  Michael Nagle/Bloomberg Фондовата борса в Ню Йорк. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Очакванията за покачване на лихвите от страна на Фед през декември паднаха под 50% веднага след като Тръмп поведе в изборните резултати, пише Bloomberg. Вероятността бе оценявана на 82% преди да бъдат огласени предварителните резултати, сочат данните. 

Трейдърите орязаха залози за повишаване на лихвения процент от страна на Федералния резерв през следващия месец на фона на победата на републиканския кандидат Доналд Тръмп, която събуди призрака на волатилността на финансовите пазари, а това може да възпре политиците от затягане на паричната политика.

Шансът за покачване през декември падна до най-ниските си нива - 47%, а във вторник, към 17 часа местно време в Ню Йорк шансовете бяха 82 процента. 

Американските съкровищни ​​бонове скочиха пред перспективите за победа на Тръмп, който критикува, както служителите на Fed и конкретно председателят Джанет Йелън, така и лидерите в Конгреса. Трейдърите възлагат по-малко надежди на американската икономика, че може да издържи на повишаване на лихвите при Тръмп, който обеща да пренапише икономическата политика на страната и да скъса съществуващите търговски споразумения на САЩ. Тръмп се възприемаше от инвеститорите като по-малко предсказуемия кандидат в сравнение с Хилъри Клинтън.

"При победа на Тръмп, като се има предвид несигурността, която носи, пазарите ще са нестабилни в началото на декември и ще изпитват несигурност за това как ще изглежда администрацията на Тръмп. За това вероятно Фед ще се държи на разстояние", каза Джордж Гонсалвес, директор изследвания на лихвената политика на САЩ в Nomura Holdings Inc.

От Фед сигнализираха, че са готови да повишат лихвите през следващия месец, след като не предприемаха действия от миналия декември насам, когато отлепиха лихвите от дъното. Тяхната увереност се увеличаваше, след като данните от Министерството на труда миналата седмица показаха, че заплатите през октомври са нараснали на годишна база най-много от 2009 насам, а работодателите са добавили 161 000 работни места, маркирайки шеста поредна година на месечни ръстове на работните места, припомня Bloomberg.

Ако не успее да повиши лихвите поне веднъж през 2016 Фед може допълнително да подкопае доверието в институцията. След като лихвите бяха вдигнати миналия декември за пръв път от близо десетилетие насам, анализаторите прогнозираха, че фед ще затегне политиката четири пъти тази година. На следващите заседания на Фед, обаче, това не се случи, заради слабото икономическо развитие в страната и чужбина.

"Федералният резерв съвсем съзнателно се опитва да избегне добавянето на несигурността на пазара, когато има сътресения", заяви Стивън Инглендър от Citigroup Inc. "Като се има предвид волатилността, която сме виждали при пазарите в ситуация на несигурност, бих казал, че Фед вероятно ще бъде предпазлив".

Последни новини
Още от Новини