Безработицата в Германия на рекордно дъно

Коефицентът на безработица се понижава до рекордно ниско ниво от 6%

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската безработица не оправда прогнозите на икономисти през октомври, след като се понижи до рекордно дъно, предаде Bloomberg.

Броят на безработните лица се понижава с 13 хил до 2 662 млн. души на сезонно изгладена база през октомври, показват данни на Федералната агенция по заетостта в Германия, публикувани в сряда. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, предвиждаха намаление от 1 хил. Безработицата в Германия падна до 6%, отбелязвайки най-ниското си ниво от обединението на страната.

Графика: Bloomberg 

Индикаторите за производството и бизнес доверието предполагат, че най-голямата европейска икономика може да отчете подобрение към края на годината, след като несигурността около вота за Brexit и отслабването на световното търсене доведоха до временно забавяне през третото тримесечие. От Bundesbank заявиха през октомври, че набраната инерция е „все още доста силна“.

„Тези стойности изглеждат, че са доста волатилни, но трендът е важен“, коментира Дженс Крамър, икономист в Nord LB. „Това показва, че безработицата постепенно се понижава, докато заетостта расте, което е доста положително развитие за вътрешното търсене и германския бизнес цикъл“.

Икономисти, анкетирани от Bloomberg, предвиждат, че германската икономика се разширява с 0,3% през третото тримесечие на годината, след като отчете ръст от 0,4% преходните три месеца. Данните на БВП на Германия ще бъдат публикувани на 15 ноември.

Германската централна банка подчерта износа и бизнес очакванията в производствения сектор като признаци, че ситуацията може да се подобри през следващия месец.

Производството расте с най-бърз темп от почти три години насам през октомври, сочат последните данните, публикувани от IHS Markit в сряда, след като компаниите увеличиха назначенията на нови служители, отчасти в отговор на по-силното външно търсене от САЩ и Азия.

„Пазарът на труда се подобрява през октомври“, коментира президентът на Агенцията по заетостта Франк Вайс. „Безработицата отчете осезаем спад с навлизането на есенния сезон, заетостта се повиши отново, а търсенето на нови работници продължава да се повишава.“

Броят на безработните лица спада с около 6 хил. в Западна Германия и намалява с около 8 хил. в източната част на страната, посочват още от агенцията. В същото време, непълната заетост се покачи с 11 хил. на сезонно изгладена база, което се дължи на разхлабването на политиките по отношение на участието на бежанците на трудовия пазар, става ясно още от доклада. 

Последни новини
Още от Новини